Начало / Мъжко здраве / 10 начина за мъжете да намалят нивото на стрес

10 начина за мъжете да намалят нивото на стрес

ян. 8, 2013

Напрежението и стресът от модерния начин на живот се свързват с много сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, главоболие, диабет и ракови заболявания. Мъжете, които са подложени на високи нива на стрес могат да се оплакват от умора, неспокойствие, безсъние или депресия. В някои случаи, за да се справят с тези състояния могат да прибегнат до нездравословни навици – пушене, преяждане или злоупотреба с алкохол и други вредни субстанции.

Ето някои здравословни навици, които всеки модерен мъж може да приложи в своето ежедневие и да намали неприятното влияние на стреса и напрежението върху неговия организъм.

1. Тренирайте редовно. От много време насам е доказано благотворното влияние на спортуването при борбата със стреса и напрежението. Освен това по такъв начин вие ще подобрите и вашето здравословно състояние.

2. Хранете се здравословно и спете достатъчно всяка вечер. Добрата храна и достатъчния сън всяка вечер помагат на вашия организъм да се възстанови след тежкия работен ден и да събере сили за следващия напрегнат ден.

3. Опитайте се да се справите с причините за вашия стрес. Справянето с проблемите, които водят до напрежение би довело до положителни резултати. Ако е нужно поговорете с вашия шеф или с близките ви, които да ви помогнат.

4. Медитирайте. Медитацията може да бъде осъществена по различни начини. Не е нужно да извивате тялото си в неудобни позиции, за да го постигнете. По-важното е да намерите някаква дейност, която да ви носи удоволствие и успокоение – плуване, рисуване например. Най-важното е да освободите ума си от негативните мисли.

5. Избягвайте стресовите ситуации. За тази цел може да се опитате да пазарувате, когато знаете, че в магазините има по-малко хора и не контактувайте с хора, които ви изнервят.

6. Не се опитвайте да контролирате всичко. Няма как да контролирате всичко в живота си. Вместо това се опитайте да извлечете положителното от всяка ситуация и гледайте с усмивка на живота.

7. Не се претоварвайте. Научете се да казвате „не“,когато усетите, че не можете повече и се чувствате уморени. Трябва да свършвате предишните си задачи преди да се заемете с нова.

8. Награждавайте се за успехите. Важно е да отпразнувате постиженията си дори и с нещо малко, за което сте си мечтали.

9. Говорете с някой. Добре е да споделяте проблемите си, защото човекът срещу вас може да ви даде решение, което да проработи във вашия случай и да получите различна перспектива за нещата.

10. Внимавайте с кофеина. Напитки като кафе, чай или кола водят до освобождаване на адреналин в организма ви, който от своя страна води до покачване на нивата на стрес. Вместо черен изберете зеления чай, който ще ви ободри и е богат на антиоксиданти, които премахват вредните радикали от тялото.