Меню

Аспиринът и други подобни обезболяващи средства може да понижи риска от уголемяване на простатата с 50 %.

Учени от Mayo Clinic, щата Минесота са установили, че нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) предпазват или забавят уголемяването на простатата. Механизмът, по който става това е все още неизяснен. Възможно е лекарството директно да понижава разрастването на простатата или като повишава клетъчната смърт в органа.

НСПВС се приемат редовно от много хора на средна възраст за превенция на сърдечни заболявания или за облекчаване на ставни болки.

Продължителната употреба на тези лекарства води до поява на редица странични ефекти – гадене, повръщане, стомашна язва, кръвоизливи, обриви, аспиринова астма и др.

Ето защо самите учените от Mayo Clinic не препоръчват редовното приемане на аспирин с цел превенция на простатна хиперплазия.

Тяхното изследване само посочва още една полза от аспирина за хората, които го приемат по друга причина.

Доброкачествената простатна хиперплазия се среща много често при мъже над 50 годишна възраст. Проявява се с често уриниране, изтичане на урината на капки, задръжка на урина.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!