Начало / Мъжко здраве / Чести здравословни проблеми при мъжете над 50 години

Чести здравословни проблеми при мъжете над 50 години

окт. 28, 2013

Мъжете може би няма много да се зарадват от този факт, но истината е, че те боледуват по-често от жените. Това става още по-видно след като мъжът премине петдесетте. При мъжете на 50 рискът за развитие на смъртоносни заболявания е много по-висок, отколкото при тези на 40 например. Ето и някои от рисковите заболявания за периода на петдесетте при мъжа:

Рак на простатата

При мъжете над 50 рискът за развитие на рак на простатата е 40% по-голям. Простатата представлява жлеза, която е разположена в близост до пикочния мехур и пениса на мъжа. С напредването на възрастта простатата започва да увеличава своите размери. Този процес е известен като доброкачествена простатна хиперплазия. Хиперплазията на простатата е един от рисковите фактори за развитие на раков процес. Други фактори, които могат да увеличат риска от рак на простатата са вазектомия, случаи на рак на простатата в семейството, повишено ниво на естрогените, възпалителни процеси в простатната жлеза.

Рак на дебелото черво

Над 90% от случаите на рак на дебелото черво са диагностицирани при мъже на възраст над 50 години. Именно възрастта е един от основните рискови фактори за развитие на рак на дебелото черво.

Еректилна дисфункция

При мъжете над 50 години има 48% по-висок риск за проблеми с ерекцията. С напредването на възрастта мъжете все по-трудно достигат до ерекция и оргазъм. Този проблем се дължи на забавянето на кръвообращението в мъжкия организъм с годините. За щастие на мъжете науката в това отношение е много напреднала и на пазара има много продукти, които могат да помогнат на мъжа да достигне до ерекция.

Рак на панкреаса

Ракът на панкреаса значително зачестява при мъжете над 50 години. Основната функция на панкреаса е да произвежда хормонът инсулин, който е отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар в о организма на човек. Опасността при този вид рак е, че много дълго пациентите нямат никакви оплаквания и обикновено заболяването се открива в късен стадий, когато шансовете  за оцеляване са много малки.

Остеопороза

Остеопорозата не е заболяване характерно само за жените. Мъжете също страдат от остеопороза. При мъжете на възраст над 50 години рискът от развитие на остеопороза е два пъти по-голям, отколкото при мъжете на 40 години. За да се предпазите от това заболяване е нужно да приемате ежедневно продутки, богати на калций. За мъжете над 50 години се препоръчва да приемат по 1200 милиграма калций дневно.