Меню

Към дългия списък от здравословни проблеми, които причинява богатата на наситени мазнини диета се добавя и понижаване на броя на сперматозоидите.

Учени от Харвардския медицински институт в Бостън са провели проучване сред 99 мъже. Те са анализирали влиянието на диетата върху общия брой на сперматозоидите в еякулата и концентрацията на сперматозоидите – техният брой в 1 мл.

Резултатите показват, че мъжете, които са консумирали най-много наситени мазнини имат 43 % по-нисък брой сперматозоиди в целия еякулат и 38 % по-ниска концентрация на сперматозоидите.

Мъжете, които са консумирали най-много омега – 3 мастни киселини имат повече сперматозоиди с нормална морфология. Богати на омега – 3 мастни киселини са скумрията, сьомгата, риба тон, орехи, соя.

Общият брой на сперматозоидите трябва да бъде поне 39 млн, а концентрацията на сперматозоидите поне 15 млн в 1 мл.

Това е сравнително малко проучване, което показва, че здравословната диета може да бъде полезна за мъжкия фертилитет.

Известно е, че тютюнопушенето и алкохола също понижават броя на сперматозоидите.

Проучването е публикувано в сп. Human Reproduction.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!