Прекомерната експозиция на химикали, съдържащи се в боите, предразполага към фертилни проблеми при мъжете, твърдят британски учени.

Бояджии и декоратори, които работят с органични разтворители като гликолови етери имат 2,5 пъти по-голяма вероятност да продуцират слабо подвижни сперматозоиди. Подвижността на сперматозоидите е важен фактор за мъжкия фертилитет.

Учени от университетите в Манчестър и Шефилд са проучили повече от 2000 мъже с фертилни проблеми. Разпитвали са ги за тяхната професия, начин на живот и за предполагаема експозиция на химични вещества.

Резултатите от проучването показват, че мъжете, които работят с гликолови етери, широко използвани като разтворители на бои, имат повишен риск от понижена подвижност на сперматозоидите.

Рискът е налице дори след като други фактори, като тютюнопушене, носене на тясно бельо, операция на тестисите са били взети под внимание.

Гликоловите етери могат да увредят мъжкия фертилитет и експозицията им трябва да се ограничи.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!