Начало / Мъжко здраве / Хормонален дисбаланс при мъжете

Хормонален дисбаланс при мъжете

мар. 24, 2016

хормони

Хормоналният дисбаланс е естествен процес, който настъпва с напредването на възрастта и рано или късно засяга почти всеки мъж. Той настъпва когато има повишена или намалена продукция на някои от хормоните в мъжкото тяло.

На хормоналният дисбаланс се дължат редица неприятни симптоми и в резултат на него може да се увеличи риска от някои здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане или остеопороза.

От всичките хормони, които се произвеждат в тялото на мъжа несъмнено най-познат е мъжкия полов хормон тестостерон. Този хормон е отговорен за поддържането и регулирането на почти всички характерни за мъжа белези като окосмяване по лицето, повишена мускулна маса и продукцията на сперма.

Някои от по-характерните оплаквания, които могат да индикират възможен хормонален дисбаланс са:

  • Еректилна дисфункция

Понижените нива на хормона тестостерон и в същото време завишените стойности на пролактин и щитовидни хормони могат да затруднят представянето на мъжа в леглото. Най-често при еректилна дисфункция мъжете се затрудняват да получат или да поддържат ерекция, което влошава техния сексуален живот и тяхното самочувствие.

  • Косопад

Оплешивяването най-често се дължи на ниските нива на тестостерон в кръвта. Определено загубата за коса е за предпочитане пред проблеми с ерекция, но тя също влияе силно на самочувствието на мъжа. Някои мъже дори изпадат в депресия след появата на такъв проблем.

  • Намалено либидо

Мъжете, които страдат от хормонален дисбалнс често се оплакват от намалено желание за сексуална близост с партньорката си. Те усещат, че вече не изпитват същият интерес към секса, както преди.

  • Лесна раздразнителност

За мъжете не е толкова характерно да са раздразнителни и да изпадат в крайни настроения, но когато балансът на хормоните в тяхното тяло е разклатен може да се наблюдават такива състояния. Раздразнителността може да се дължи на ниските нива на тестостерон. Освен от раздразнителност мъжете могат да се оплакват от липса на интерес към някои любими дейности и проблеми със съня.

  • Влошена памет

Ако сте забелязали, че трудно запомняте имена на колеги или важни дати това може да се дължи на хормонален дисбаланс. Отново, ако нивата на тестостерона в тялото ви са спаднали, това може да е причината за проблемите с паметта.

  • Увеличаване на гърдите

Нормално е да се притесните ако гърдите ви се увеличат. Когато нивата на женския полов хормон естроген в тялото на мъжа се увеличат и едновременно с това се понижат нивата на тестостерон може да настъпи именно увеличаване на гърдите – гинекомастия.