Начало / Мъжко здраве / Храни, които помагат при еректилна дисфункция

Храни, които помагат при еректилна дисфункция

дек. 11, 2015

храни

Еректилната дисфункция е често срещан проблем при мъжете, който ги смущава и те често търсят помощ от специалисти за неговото решение. Има различни методи за лечение на еректилната дисфункция като лекарства, билкови продукти, физиотерапия и консултации с психиатър.

Освен тези методи, за да подпомогнете лечението на този проблем може да консумирате някои храни, които помагат в този случай. Всяка една от тези храни съдържа хранителни вещества, които подпомагат кръвоснабдяването, особено към половите органи и по такъв начин могат да помогнат при еректилна дисфункция. Някои от храните, полезни при еректилна дисфункция са:

  • Зеленчуци

В зелените листни зеленчуци има високо съдържание на нитрати, за които се знае, че подобряват кръвообращението. В организма нитратите се превръщат в нитрити, а те в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове. Особено полезен за мъжете, страдащи от еректилна дисфункция е сокът от цвекло, в който съдържанието на нитрати е най-високо.

  • Черен шоколад

В черният шоколад се съдържат флавоноиди, които действат като антиоксиданти. Чрез антиоксидантното си действие флавоноидите подобряват кръвообращението, а също предпазват организма от токсини и подпомагат възстановяването на клетките. Освен това някои скорошни проучвания са доказали, че флавоноидите, които се съдържат в черния шоколад могат да помогнат за снижаване на кръвното налягане и стойностите на холестерола, за които се знае, че са предразполагащи фактори за еректилна дисфункция.

  • Шам фъстък

Наскоро проведено проучване е доказало, че мъжете, които са консумирали по една шепа шам фъстък на ден за три седмици са подобрили значително своето сексуално представяне. Смята се, че положителният ефект на шам фъстъка върху мъжката ерекция се дължи на аргинина в него, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и подобряването на притока на кръв към половите органи.

  • Женшен

Женшенът е билка, която се използва от векове за лечение на редица заболявания, включително и еректилна дисфункция. Тя може да се приема под формата на чай и има подобен на шам фъстъка ефект като подобрява циркулацията на кръв в тялото.

  • Диня

Скорошни проучвания сочат, че динята може да има ефект подобен на виаграта и да помага за повишаването на сексуалното желание, като по този начин може да помогне и при еректилна дисфункция. В динята се съдържат полезни съставки, известни като фитонутриенти. Фитонутриентите спадат към антиоксидантите. Едно от техните полезни свойства е, че отпускат кръвоносните съдове, които са отговорни за ерекцията. Въпреки, че в динята се съдържат 92% вода, останалите 8% могат да свършат чудеса за вашия сексуален живот.

  • Домати

В доматите също се съдържат фитонутриенти, наречени ликопени. Те са полезни за кръвообращението и по такъв начин могат да помогнат и за подобряването на сексуалното представяне на мъжа. Ликопенът може да се открие в червено оцветени плодове и зеленчуци, като домати и грейпфрут например. Според учените ликопените се усвояват най-добре, когато се консумират с храни, богати на мазнини, като авокадо или зехтин. Освен това някои проучвания сочат, че ликопенът, който се съдържа в доматите и грейпфрута може да намали риска от рак на простатата и мъжкото безплодие.