Начало / Мъжко здраве / Храни, които са важни за здравето на мъжете

Храни, които са важни за здравето на мъжете

мар. 22, 2016

храни за мъжете

Консумацията на някои храни може да помогне на мъжете да се предпазят от рак на простатата или пикочния мехур, да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания или да подобрят репродуктивната си система.

Често в диетата на мъжете липсва калий, фибри, цинк, магнезий, витамини А, Е, Д. Всички тези нутриенти могат да се набавят чрез балансирано и разнообразно хранене.

Ето някои важни за здравето на мъжете храни:

  • Домати

Мъжете, които консумират много домати или доматен сок могат да се предпазят от развитие на рак на простатата. Съдържащият се в доматите ликопен (червен пигмент от групата на каротеноидите) има мощни антиоксидантни свойства и е много полезен за здравето на простатата. Доматите могат да се добавят към различни ястия и за разлика от много други храни те не губят полезните си съставки при термична обработка.

  • Диня

Динята е полезна за здравето на сърцето, простатата и сексуалното здраве на мъжа. Въпреки, че се състои от 92 % вода, тя осигурява важни вещества за мъжкото здраве.
Динята е богата на калий, за който се знае, че понижава риска от високо кръвно налягане, а с това и от сърдечни заболявания и инсулт.
Друга съставка на динята – аминокиселината L-цитрулин в организма се превръща в L-аргинин и азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и в резултат понижава кръвното налягане и подобрява циркулацията. Нормалният кръвоток към пениса намалява риска от еректилна дисфункция.
Динята е богата и на ликопен – антиоксидант, който понижава риска от рак на простатата.

  • Стриди

Стридите и другите морски дарове са богати на цинк – минерал, който е изключително важен за нормалната функция на мъжката репродуктивна система. Пониженото ниво на цинк в организма се свързва с влошено качество на спермата и с мъжки инфертилитет. Нивото на мъжкия полов хормон тестостерон също зависи от наличието на цинк в организма. Това е още една причина да включите морски дарове в менюто си.

  • Орехи

Орехите са богати на омега 3 мастни киселини, витамини А, Е, В, на много минерали – мед, магнезий, йод и др. Консумацията на орехи предпазва от сърдечно-съдови заболявания, ракови заболявания, диабет. По-малко известен факт е, че орехите значително подобряват качеството на сперматозоидите – тяхната подвижност и морфология.

  • Броколи

Броколите и другите кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол са богати на витамин С, А, Е, на фибри и минерали – калий, калций. Съдържащите се високи дози антиоксиданти в броколите предпазват от рак на пикочния мехур, който се среща често при по-възрастни мъже.

  • Крехко червено месо

Крехките червени меса като телешко и свинско са чудесен източник на протеини. В червеното месо се съдържа левцин – есенциална аминокиселина, която стимулира белтъчния синтез в мускулите.