Меню

Консумацията на някои храни може да помогне на мъжете да се предпазят от рак на простатата или пикочния мехур, да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания или да подобрят репродуктивната си система.

Често в диетата на мъжете липсва калий, фибри, цинк, магнезий, витамини А, Е, Д. Всички тези нутриенти могат да се набавят чрез балансирано и разнообразно хранене.

Ето някои важни за здравето на мъжете храни:

  • Домати

Мъжете, които консумират много домати или доматен сок могат да се предпазят от развитие на рак на простатата. Съдържащият се в доматите ликопен (червен пигмент от групата на каротеноидите) има мощни антиоксидантни свойства и е много полезен за здравето на простатата. Доматите могат да се добавят към различни ястия и за разлика от много други храни те не губят полезните си съставки при термична обработка.

  • Диня

Динята е полезна за здравето на сърцето, простатата и сексуалното здраве на мъжа. Въпреки, че се състои от 92 % вода, тя осигурява важни вещества за мъжкото здраве.
Динята е богата на калий, за който се знае, че понижава риска от високо кръвно налягане, а с това и от сърдечни заболявания и инсулт.
Друга съставка на динята – аминокиселината L-цитрулин в организма се превръща в L-аргинин и азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и в резултат понижава кръвното налягане и подобрява циркулацията. Нормалният кръвоток към пениса намалява риска от еректилна дисфункция.
Динята е богата и на ликопен – антиоксидант, който понижава риска от рак на простатата.

  • Стриди

Стридите и другите морски дарове са богати на цинк – минерал, който е изключително важен за нормалната функция на мъжката репродуктивна система. Пониженото ниво на цинк в организма се свързва с влошено качество на спермата и с мъжки инфертилитет. Нивото на мъжкия полов хормон тестостерон също зависи от наличието на цинк в организма. Това е още една причина да включите морски дарове в менюто си.

  • Орехи

Орехите са богати на омега 3 мастни киселини, витамини А, Е, В, на много минерали – мед, магнезий, йод и др. Консумацията на орехи предпазва от сърдечно-съдови заболявания, ракови заболявания, диабет. По-малко известен факт е, че орехите значително подобряват качеството на сперматозоидите – тяхната подвижност и морфология.

  • Броколи

Броколите и другите кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол са богати на витамин С, А, Е, на фибри и минерали – калий, калций. Съдържащите се високи дози антиоксиданти в броколите предпазват от рак на пикочния мехур, който се среща често при по-възрастни мъже.

  • Крехко червено месо

Крехките червени меса като телешко и свинско са чудесен източник на протеини. В червеното месо се съдържа левцин – есенциална аминокиселина, която стимулира белтъчния синтез в мускулите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!