Меню

Младите мъже, страдащи от хранителни разстройства не получават необходимата помощ и подкрепа, тъй като тези заболявания се считат за типично женски, твърдят британски учени.

Честотата на анорексията и други хранителни разстройства при мъжете не е съвсем малка, но много от тях остават недиагностицирани и не получават нужното лечение.

Учени от университетите на Оксфорд и Глазгоу са провели проучване сред 39 човека на възраст между 16 и 25 години, като 10 от тях са били мъже. Всички те са страдали от хранителни разстройства и са споделили за това как са били диагностицирани, какво лечение и подкрепа са получили.

Резултатите са показали, че диагностицирането и лечението на младите мъже с хранителни разстройства е било затруднено.

Отчасти причината за това е била, че самите мъже не са познавали симптомите на хранителните разстройства, въпреки че са вземали очистителни, не са се хранили с дни и стриктно са следели калориите, които приемат.

Освен това много от тях са считали, че тези заболявания са характерни за момичетата в тийнейджърска възраст.

Понякога обаче младите мъже с хранителни разстройства са били погрешно диагностицирани.

Общопрактикуващите лекари, а също и учители, родители трябва да променят общоприетото схващане, че хранителните разстройства се срещат само при  момичета.

Младите мъже с такива проблеми също трябва да имат смелостта да потърсят помощ.

Най-честите хранителни разстройства са анорексия и булимия.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com