Начало / Мъжко здраве / Какво представляват инфекциите на уринарния тракт при мъжете

Какво представляват инфекциите на уринарния тракт при мъжете

мар. 12, 2013

При инфекциите на уринарния тракт могат да се засегнат бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Инфекциите могат да се разделят и според тяхната локализация на: инфекции на долния и горния уринарен тракт. По принцип този вид инфекции са по-чести при жените, поради някои анатомични различия между двата пола. Инфекциите на уринарния тракт при мъжете зачестяват с напредване на възрастта когато може да настъпи увеличаване на простата, която да затрудни оттичането на урината и оттам по-лесно навлизане на бактерии.

Инфекции на горния уринарен тракт. Към тях спадат инфектирането на бъбреците и уретерите. Основното и най-често срещано възпалително заболяване е пиелонефритът. Този вид инфекции са по-редки от тези на долния тракт, защото при тях бактериите трябва да достигнат до по-високо разположени части на пикочо-половата система.

Инфекции на долния уринарен тракт. Към тях спадат циститът – инфектиране на пикочния мехур и уретритът – инфектиране на уретрата. Те се причиняват често от чревни бактерии.

Какви са симптомите на инфекциите на уринарния тракт?
– често уриниране, особено нощем;
– парене при уриниране;
– болка ниско в корема;
– изтичане на урина и след уриниране;
– неприятен мирис на урината;
– пациентите могат да забележат промяна в цвета на урината;
– може да има покачване на температурата, гадене, повръщане.

Как се диагностицират уринарните инфекции?
Вашият личен лекар първо ще ви разпита какви са вашите симптоми. След това ще назначи и някои тестове, които да установят какъв е проблема при вас. Трябва да се изследва вашата урина , за да се установи дали при вас са налични бактерии и какви са точно. Важно е да се вземат и кръвни проби за търсене на признаци на инфекция.

Един от добрите и информативни методи за установяване на проблема е и ехографското изследване. С него ще може да се прецени дали има някакви промени във вашите бъбреци и пикочен мехур. Може да се направят още рентгеново изследване, венозна урография.

Какво е лечението на уринарните инфекции?
В повечето случаи се налага прилагането на антибиотици, които се избират според изолирания причинител. Те трябва да се приемат от пациента според предписаната от лекуващия лекар схема и да не се спират ако пациента се почувства добре и сметне, че няма нужда вече от тях.

Освен това пациентите трябва да спазват режим, да приемат големи количества течности. Особено полезни са соковете от червена боровинка, които са богати на антиоксиданти.