Начало / Мъжко здраве / Интересни факти за тестостерона

Интересни факти за тестостерона

окт. 10, 2013

тестостерон

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Той се произвежда от тестисите при мъже и яйчниците при жената. Той е отговорен за сексуалната и репродуктивната функция на мъжа. При жените нивата на тестостерона са значително по-ниски. Продукцията на тестостерона се контролира от хипоталамуса и хипофизата.

Тестостеронът при мъжете е отговорен за развитието на мъжките полови органи и появата на вторичните полови белези по време на пубертета – задебеляването на гласа и окосмяването по лицето и половите органи. Хормонът играе още роля в продукцията на спермата, поддържането на мускулната маса и сексуалното желание.

Ето и някои интересни факти относно този хормон

Количеството на тестостерона в кръвта е най-високо рано сутрин около 6 часа, а най-ниско е вечер около 1 часа през нощта. Затова е препоръчително нивата на тестостерона да бъдат изследвани рано сутрин, като за по-голяма точност проверката трябва да бъде тройна в три различни дни.

При жените, които наскоро са започнали нова връзка нивата на тестостерона са по-високи в първите няколко месеца на връзката в сравнение с жените, които в момента нямат връзка или имат дългогодишен партньор. При мъжете пък е обратното. Тези, които наскоро са се влюбили имат по-нисък тестостерон, от тези с дълга връзка.

Мъжете, при които има намаляване на нивата на тестостерона се наблюдава натрупване на мазнини в областта на корема. Други оплаквания, характерни за мъжете с ниски нива на тестостерона са мускулна слабост, умора, сексуална дисфункция, загуба на костна маса.

При мъжете, които взимат добавки, съдържащи стероидни хормони, включително и тестостерон може да се наблюдава намаляване на размера на тестисите и нарастване на гърдите. При жените покачването на тестостерона може да има за резултат задебеляване на гласа, повишено окосмяване и увеличаване размерите на клитора.

Лечението с тестостерон може да доведе до сърдечно-съдови проблеми при мъжете. Това се е доказало в проучване проведено през 2010 година в Америка сред мъже на възраст над 50 години. Установило се е, че при групата, която е приемала тестостерон като терапия рискът от сърдечносъдови инциденти е по-голям от групата на мъжете, които са приемали плацебо.

Тестостеронът играе много важна роля в поддържането на психическото здраве при мъжа. Мъжете с ниски нива на тестостерон са по-склонни към развитие на депресия и по-често срещат трудности при изпълнение на ежедневните си задачи. Учените са установили, че хормонозаместителната терапия с тестостерон води до подобряване на настроението на мъжете, намаляване на умората и повишаване на енергичността  и положителното настроение.

Прочетете за:
Тестостерон