Начало / Мъжко здраве / Как бащите да се справят със стреса от появата на бебе в семейството?

Как бащите да се справят със стреса от появата на бебе в семейството?

окт. 23, 2015

баща

Появата на нов член в семейството може да бъде много щастлив, но и много стресиращ момент за мъжете. За да се справите с новия начин на живот, който ви предстои оттук нататък трябва да сте подготвени емоционално, да разпознаете факторите, които увеличават нивата на стрес и да ги избягвате максимално. За да направите по-лесно преминаването към бащинство може да пробвате някои от следните съвети:

  • Недостатъчно свободно време

Ако нямате възможност да си вземете отпуск след раждането на детето ще ви бъде трудно едновременно да ходите на работа и да прекарвате време с бебето. Важно е да се опитате да организирате деня си така, че да имате възможност да сте си, колкото се може повече време у дома. Това, че трябва да ходите на работа може да ви накара да се почувствате отделени от своето семейство, но с времето ще свикнете с новата ситуация и ще се научите как да съчетавате всички отговорности.

  • Нови отговорности

Новородените изискват много грижи – хранене, смяна на памперси, разходка и много други. Едновременно с това трябва време и за поддържане на реда в дома и всичко това може да дойде в повече за новите родители. Най-добре е с вашата партньорка да си разделите всички отговорности, за да може и двамата да не се претоварвате.

  • Недоспиване

Отглеждането на дете е свързано с много безсънни нощи и вие трябва да сте подготвени за това. За да намалите напрежението от недоспиването с жена ви може да се разберете да се редувате и през вечер вие да ставате да сменяте памперсите на детето и да го приспивате, когато трябва, за да може и тя и вие да се наспивате.

  • Финансови разходи

Отглеждането на дете е доста скъпо начиние. Вие трябва да сте подготвени за това още преди раждането на бебето и да си изготвите план как ще се справите и дали финансите ви ще стигат за всички разходи. Разбира се много често има много непредвидени разходи, но с времето ще започнете да се справяте по-добре и с тази ситуация.

  • По-малко време с партньора

След раждането на детето с вашата партньорка вече нямате да имате време само за вас двамата. Много често бащите се чувстват самотни, защото вниманието на майките е обърнато основно към бебето. Ако имате близки, които могат да погледат детето за няколко часа използвайте това време и го прекарате с жена ви, за да се почувствате отново като двойка и да запалите искрата във връзката ви.

  • Намалена сексуална активност

С грижите покрай бебето с партньорката ви ще ви остава все по-малко време за интимна близост. Освен липсата на време, умората също ще повлияе на желанието ви за сексуални контакти. Това притеснява много бащи и може да доведе до известни търкания в двойката, но с времето когато партньорите свикнат със своите нови отговорности и новия начин на живот те ще успеят да подобрят и този аспект от връзката си.