Начало / Мъжко здраве / Как бащите да засилят връзката си с новороденото

Как бащите да засилят връзката си с новороденото

фев. 23, 2016

баща

За мъжете, които са станали за първи път бащи създаването на връзка с новороденото може да бъде труден процес. Бащите още от началото нямат толкова близка връзка с бебето, както майките и те трябва да намерят свой начин как да се свържат с бебето. Трябва да не се страхувате да държите бебето и да полагате грижи за него. Ето и няколко съвета как да създадете силна връзка с новороденото:

Не си мислете, че майката задължително ще има по-силна връзка с бебето, отколкото вие. Колкото повече време прекарвате с детето, толкова повече то ще се привърже към вас. Връзката помежду ви може да не си личи в началото, но бъдете сигурни, че с времето то ще иска да прекарва все повече време в игри с вас. Не се съревновавайте с жена ви за вниманието на бебето. Вие трябва да действате като екип. За бащите е важно да бъдат себе си, да помагат на жена си и да се наслаждават на времето прекарано с бебето.

Много бащи се чувстват нервни покрай детето си и се притесняват да не го наранят по някакъв начин. Не се опитвайте да бъдете перфектни. Важното е да бъдете до детето си и да се радвате на новите преживявания.

Ако през деня сте на работа и не можете да помогнете на жена си в грижите за бебето се включете през нощта. Ако бебето е неспокойно и се буди го вземете, успокойте го и осигурете малко почивка за жена си. Нека детето знае, че може да разчита и на вас и, че ще сте до него, когато има нужда от успокоение, грижи и прегръдка.

Не може да замените партньорката си в кърменето през първите месеци, но може да поемете някои други грижи за бебето, като например смяна на памперси или преобличане. Когато си поделите задълженията за бебето, вие ще се чувствате ангажиран в процеса на отглеждане и ще засилите връзката си, както с бебето, така и с партньорката си, която със сигурност ще ви бъде благодарна за помощта.

Когато бебето плаче понякога е по-лесно да го дадете на майка му да го успокои, но се опитайте вместо това да го успокоите вие. Прегърнете го и му изпейте някоя песничка. Детето трябва да знае, че не само мама може да го успокои и, че може да разчита и на вас.

Когато партньорката ви е изморена и има нужда от почивка изведете сам детето на разходка и я оставете да си почине малко. Разходките с бебето са страхотен начин за сближаване и прекарване на време заедно.

Бащинството е трудна, но не и непосилна задача. Когато сте спокойни и не се притеснявате непрекъснато, че не се справяте достатъчно добре ще оцените времето прекарано заедно. Наслаждавайте се на новите преживявания и усещания, защото децата порастват изключително бързо и това време няма да се върне.