Начало / Мъжко здраве / Как да намалите риска от рак на простатата чрез диета

Как да намалите риска от рак на простатата чрез диета

апр. 18, 2013

При мъжете с наднормено тегло рискът от развитие на рак на простата е значително по-висок. Както и при други туморни образувания и при този вид рак е открита връзка между храните, които консумираме и рискът от поява на рак. Ето и някои полезни храни, които може да включите в менюто си, за да се предпазите от рак на простата.

Когато става въпрос за храни, намаляващи риска от рак на простатата доматите стоят на първа линия. Те съдържат антиоксидантът ликопен, на който дължат червената си оцветка. Учените смятат, че именно ликопенът намалява риска от рак на простатата при мъжете. Ликопен може да се открие и в други плодове и  зеленчуци – грейпфрут, диня.

В доматите се съдържат и много други антиоксиданти и фитохимикали, за които се смята, че се борят с раковите клетки и могат да предпазят мъжа от ракови новообразувания. Протективните свойства на доматите се засилват, когато те преминат термична обработка, затова експертите съветват да ги консумирате сготвени, защото по такъв начин по-лесно се освобождава ликопенът, който се съдържа в тях.

Напитките богати на полифеноли, като зелен чай и сокът от нар спомагат за предпазването на клетките от увреждане и разпространението на раковите клетки.

Някои зеленчуци като броколи и карфиол съдържат вещества, които предпазват клетките от увреждането на тяхната ДНК. Няколко проучвания са установили, че консумацията на тези зеленчуци намалява риска от рак на простатата.

Кои храни трябва да избягвате, за да намалите риска от ракови новообразувания на простатата?

Печенето на месо на висока температура води до образуване на определени карценогени, за които е установено, че увеличават риска от рак на простатата. Избягвайте консумацията на червено месо – телешко, агнешко и свинско.

Захарта е основен източник на енергия за много ракови клетки, включителни тези на рака на простатата. Колкото повече захар консумирате, толкова повече расте риска при вас за поява на ракови новообразувания. Няколко проучвания върху животни са установили, че дори само намаляването до минимум на консумацията на захар може да забави растежа на раковите клетки. Освен това консумирането на много сладки храни води след себе си покачване на теглото, който е основен рисков фактор за рак на простатата при мъжа.

Въпреки, че не е напълно изяснена връзката между млечните продукти и рака на простатата, много проучвания са установили, че мъжете, които консумират повече млечни продукти, са по-склонни да развият по-късно рак на простатата.

Прочетете за:
Рак на простатата

Последни публикации