Начало / Мъжко здраве / Как да понижите риска от рак на простатата – 1 част

Как да понижите риска от рак на простатата – 1 част

ян. 27, 2014

Ракът на простатата е най-често срещаният тумор при мъжете. Все още няма сигурен начин за превенция на това заболяване, но има редица неща, които може да направите, за да намалите риска от развитие на рак на простатата.
Ето какви:

Променете начина си на живот.

Научете повече за рисковите фактори

Ракът на простатата е най-често диагностицираната форма на рак при мъжете и втория по-честота тумор, след този на белия дроб. Важно е да познавате рисковите фактори, които повишават вероятността за развитие на заболяването.

  • Възраст. С напредването на възрастта риска от развитие на рак на простатата нараства. Заболяването се среща най-често при мъже над 50 годишна възраст.
  • Наследствена обремененост. Мъже, които имат роднина – баща, брат, чичо, болни от рак на простатата имат повишен риск от развитие на заболяването.
  • Раса. Честотата на рак на простатата е по-висока при чернокожата раса, отколкото при бялата. Освен това заболяването протича по-неблагоприятно при чернокожите мъже.
  • Хормонални промени. Повишената продукция на тестостерон може да причини уголемяване на простатата и да повиши риска от развитие на рак.

Спортувайте по-често

Редица проучвания са показали, че мъжете, които спортуват редовно имат по-нисък риск от развитие на рак на простатата. Аеробиката е най-подходяща за превенция на заболяването, тъй като подобрява циркулацията, имунната защита и повишава тонуса.
Желателно е да станете физически по-активен през цялото си ежедневие. Използвайте стълбите, а не асансьора, паркирайте по-далеч от дома и работата.
Специалистите препоръчват да спортувате поне по 30 минути повечето дни от седмицата.

Поддържайте нормално телесно тегло

Мъжете с наднормено тегло имат повишен риск от развитие на рак на простатата. Чрез здравословна диета и спортуване трябва да понижите телесното си тегло и да успеете да го поддържате.

Бъдете внимателни с добавките

Има много противоречива информация относно кои добавки могат да предпазят от развитие на рак на простатата. По принцип приемането на добавки няма голям ефект върху намаляването или повишаването на вероятността за развитие на заболяването, но все пак бъдете внимателни със следните:

  • витамин Е – проучвания са доказали, че витамин Е, приеман в комбинация със селен повишава риска от рак на простатата.
  • фолиева киселина – съдържа се в много добавки. Има проучвания, които показват, че системното приемане на фолиева киселина повишава риска от рак на простатата.
  • цинк – приеман в препоръчителни количества, цинкът може да спомогне за понижаване на риска от рак на простатата. Дефицитът или повишените нива на цинк, обаче може да повишат риска от заболяването.

Правете повече секс

Проучвания са показали, че мъжете, които правят секс (или мастурбират) 5 или повече пъти в седмицата имат по-нисък шанс да развият рак на простатата преди 70 годишна възраст. Учените обясняват това с факта, че спермата съдържа канцерогенни вещества, които се отстраняват при еякулацията. Според специалистите са нужни повече от 12 еякулации на месец, за да се осигури някаква защита срещу рак на простатата.

Посещавайте лекаря си редовно

Мъжете над 50 години трябва да се подлагат на редовни профилактични прегледи. Извършват се кръвни изследвания, ехографско изследване, а при необходимост и биопсия.

Прочетете за:
Как да понижите риска от рак на простатата – 2 част
Рак на простатата