Начало / Мъжко здраве / Как да понижите риска от рак на простатата – 2 част

Как да понижите риска от рак на простатата – 2 част

ян. 29, 2014

Променете хранителния си режим

Спазвайте диета, бедна на мазнини

Консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, като червено месо, млечни продукти, ядки се свързва с по-висок риск от развитие на рак на простатата.
Проучване на Университета в Харвард показва, че мъжете, които приемат по 90 г мазнини дневно имат два пъти по-висок риск да развият рак на простатата, в сравнение с мъже, консумирали под 55 г мазнини дневно.
Ето защо е добре да понижите приема на мазнини. Това може да стане като ограничите консумацията на животински мазнини или започнете да използвате по-малко олио или масло при готвене.

Омега – 3 мастни киселини

Известно е, че риби като скумрия, пъстърва, сардини са богати на омега – 3 мастни киселини. Доказано е, че ежедневния прием на здравословни количества омега – 3 мастни киселини понижава риска от рак на простатата.

Повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците трябва да са част от всяка здравословна диета, тъй като те са богати на витамини и минерали. Има обаче някои плодове и зеленчуци, за които се знае, че понижават вероятността от развитие на рак на простатата.

  • домати – те са богато на ликопен, антиоксидант, който понижава риска от рак на простатата. Абсорбцията на ликопена се подобрява, когато доматите са термично обработени.
  • броколи – те съдържат съставки, които спомагат за елиминирането на канцерогенни вещества от организма. Ето защо броколите, а също и карфиола, зелето могат да помогнат за понижаването на риска от заболяването.

По-малко млечни продукти

Консумацията на млечни продукти се свързваше с повишен риск от рак на простатата главно поради високото съдържание на наситени мастни киселини. Нови проучвания показаха, че калцият вероятно играе по-важна роля. Може да намалите приема на калций, като ограничите млечните храни – мляко, сирене.

Ограничете червеното месо

Наличието на високо съдържание на животински белтъци и особено на червено месо в диетата се свързва с повишен роск от рак на простатата. Червеното месо води до повишено съдържание в организма на вещества, които са свързани с развитието на заболяването. Опитайте се да ограничите приема на червено месо до два пъти седмично

Пийте червено вино

Червеното вино съдържа антиоксидант, наречен ресвератрол, за който се счита, че потиска растежа на туморните клетки. Поради това консумацията на една или две малки чаши червено вино може да помогне за понижаване на риска от рак на простатата. Трябва да сте внимателни и да не прекалявате.

Използвайте силата на билките

Има билки, като розмарин, джинджифил, риган, за които е известно, че могат да понижат растежа на туморните клетки при рак на простатата.

Пийте зелен чай

Редица проучвания са показали, че мъжете, които редовно пият зелен чай имат по-нисък риск от рак на простатата. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и изпиването на една чаша дневно може да има благотворен ефект.

Повече соеви продукти

Соевите продукти съдържат изофлавони, които намаляват риска от рак на простатата. Може да повишите приема на соя, като пиете соево мляко и ядете тофу.

Умерено количество алкохол

Въпреки, че няма ясни доказателства, че алкохолът повишава риска от рак на простатата се установява, че честотата на заболяването е по-висока сред мъже, които системно в продължение на години злоупотребяват с алкохол.

Прочетете за:
Как да понижите риска от рак на простатата – 1 част
Рак на простатата