Начало / Мъжко здраве / Как да се предпазим от баланит?

Как да се предпазим от баланит?

юни 13, 2013

Баланитът представлява възпаление на мъжкия полов член. Засягат се значително по-често необрязаните мъже. Баланитът може да се срещне както при възрастни мъже, така и при подрастващи момчета. Проучвания сочат, че 1 на 20 момчета на възраст под 5 години и 1 на 10 мъже имат такъв проблем. Баланитът не е сериозно заболяване и много рядко може да доведе до усложнения. Лекува се лесно и неговата поява може да бъде предотвратена с някои лесни за изпълнение стъпки.

Добрата лична хигиена е един от най-добрите начини за предпазване от баланит. За мъжете е важно да поддържат добра полова хигиена. Когато уринирате почиствайте пениса от останалата урина и го подсушавайте, за да се предпазите от инфекции. Почиствайте редовно пениса с вода, не използвайте ароматизирани сапуни, които могат да раздразнят кожата. Почистването само с вода и мек сапун е напълно достатъчно. След душ подсушавайте добре пениса си.

Раздразването на кожата в областта на пениса е една от основните причини за възникване на баланит. В някои случаи лубрикантите, които се съдържат в кондомите могат да раздразнят кожата ви. Ако при вас състоянието се дължи именно на кондомите купувайте такива, които са направени специално за чувствителна кожа. Ако състоянието ви не се подобри се консултирайте с лекар.

Ако на работното си място работите с химикали и други дразнещи субстанции измивайте предварително ръцете си преди да посетите тоалетната, за да не раздразните кожата си.

Някои бактерии, които живеят в областта на кожата могат да се размножат и да причинят инфекция, включително и баланит. Често тези причинители са гъбичките от род Кандида. Особено застрашени от такива инфекции са мъжете, страдащи от захарен диабет, тъй като при тях защитните сили на организма са намалени.

Някои сексуално предавани заболявания също могат в някои случаи да причинят баланит. Ако сексуално предаваната болест бъде съчетана с възпаление на уретрата – уретрит, шансът за възникване на баланит нараства. Често срещани полово предавани болести са хламидия, гонорея, генитален херпес.

Прочетете за:
Баланит