Начало / Мъжко здраве / Какво трябва да знаят мъжете за простатата си?

Какво трябва да знаят мъжете за простатата си?

ян. 6, 2016

простата

Ракът на простатата е най-разпространеният вид рак сред мъжкия пол. Над 2/3 от мъжете обаче не знаят точно каква е функцията на този мъжки орган. Като знаете какви са рисковите фактори и симптомите на рак на простатата и редовно ходите на профилактичен преглед значително ще намалите риска и при вас да се прояви това заболяване.

Какво представлява простатата?

Само мъжете имат простата.Функцията на този орган е да произвежда специфичен секрет, който се смесва със спермата и оформя еякулата. Простата има големина и форма на орех и е разположена под пикочния мехур и зад уретрата. С напредване на възрастта простатата може да увеличи своите размери, да притисне уретрата и пациентите да забележат намаляване на струята на урината.

Как да разберете дали простатата ви е здрава?

Струята на урината е най-добрият индикатор, по който може да познаете дали простатата ви е в добро състояние. Ако забележите, че струята е доста по-тънка от преди може би имате някакъв проблем и е добре да се видите с вашия личен лекар.

Има редица състояния, които могат да доведат до промяна в струята на урината, като например доброкачествено увеличаване на простатата или възпалението на този орган, известно като простатит. При рак на простатата може да няма промени в струята на урината, докато заболяването не авансира прекалено много. По-редки симптоми при рак на простатата са кръв в урината или затруднена еякулация.

Възрастта фактор ли е при рак на простатата?

Обикновено ракът на простатата засяга мъже на възраст над 50 години, като при над 50% от мъжете над тази възраст се забелязва уголемяване на простатата. Най- големият процент мъже диагностицирани с този вид рак са на възраст между 70 и 74.

Какво представлява простатно-специфичния антиген?

Ако вашият лекуващ лекар се съмнява дали не страдате от рак на простатата може да назначи изследване за установяване на стойностите на простатно-специфичния антиген. Той представлява протеин, който се произвежда в простатата и може да се открие в кръвта.

Ако нивата на простатно-специфичния антиген са над нормата това може да е признак за рак на простатата. Увеличаването на този антиген може да индицира и друг проблем, но въпреки това, колкото повече са повишени стойностите на антигена, толкова е по-голям риска да имате рак на простатата.

Има ли наследственост при рак на простатата?

Ако някой от вашите роднини е бил диагностициран с рак на простатата има по-голям риск и вие да развиете това състояние.