Начало / Мъжко здраве / Какво представлява гинекомастията

Какво представлява гинекомастията

фев. 7, 2013

Гинекомастията представлява нетипично увеличаване на гърдите при мъжете. В резултат на намалено количество на тестостерона или покачване на нивата на естрогените гърдите се увеличават. Това състояние може да се среща при мъже във всяка една възраст.

На какво се дължи гинекомастията?
Както жените така и мъжете произвеждат мъжки и женски полови хормони. В различните възрасти нивата на тези хормони варират, особено в пубертета. Така по време на пубертета нивата на естрогените при момчетата може да се покачат и да предизвикат гинекомастия. Тази гинекомастия по принцип няма нужда от лечение, защото след няколко месеца нивата на хормоните в организма на подрастващите момчета се нормализират и увеличените гърди възвръщат нормалната си големина.

При по-възрастните мъже гинекомастията може да се дължи на причини различни от нарушен хормонален баланс. Например рак на белия или черния дроб, чернодробна цироза, рак на хипофизата. Злоупотребата с някои субстанции също може да има за резултат гинекомастия – хероин, метамфетамин, марихуана.

Употребата на някои лекарства, използвани за лечение на хронични заболявания могат да имат като нежелана реакция увеличаване на млечните жлези: стероиди, антиулкусни средства, дигиталисови препарати, лекарства за лечение на епилепсия, антидепресанти.

Какви са симптомите на гинекомастия?
Освен явното увеличаване на млечните жлези мъжете могат да усетят гърдите си твърди. Освен това може да се наблюдава още увеличаване и на зърната. От гърдите може да се отделя и лек млечен секрет.

Как се диагностицира гинекомастията?
По принцип това състояние при мъжете може лесно да се диагностицира още на физикален преглед. В повечето случаи допълнителни тестове не са нужни. Ако все пак например само едната гърда е увеличена или пък гърдите са прекалено увеличени може да се наложи да се направи биопсия. Увеличението само на едната гърда при мъжете може да говори за рак на гърдата, защото както жените и мъжете могат да страдат от това заболяване.

Какво е лечението на гинекомастията?
При гинекомастия в пубертетна възраст в повечето случаи не се налага лечение. В другите случаи трябва да се намери причината, която води до това състояние и тя да се отстрани. Пациентите трябва да спрат приема на медикаменти, които причиняват увеличаване на гърдите. Ако състоянието се дължи на ниски нива на тестостерона може да се наложи хормонално лечение. Често използвани медикаменти за лечение на гинекомастия са кломифен и антиестрогени за период от около 6 месеца.