Начало / Мъжко здраве / Какво представлява мъжкото безплодие

Какво представлява мъжкото безплодие

апр. 10, 2013

Приблизително 15% от двойките по света имат проблеми, свързани с безплодие. Това означава, че те не успяват да заченат дете, въпреки многобройни опити без използване на протекция за година или повече. При близо половината от двойките причината за проблемите се дължи на мъжа.

Често причините за безплодие при мъжете са ниска продукция на сперма, нарушена форма или подвижност на сперматозоидите или блокиране на отделянето на сперма. Някои хронични заболявания, травми и фактори от начина на живот на мъжа могат да окажат влияние върху неговата плодовитост.

Кои са симптомите на мъжкото безплодие?
Най-характерният симптом е неспособността на двойката да зачене. Други често срещани симптоми са:

– проблеми в сексуалната функция на мъжа: трудно достигане на ерекция или еякулация например.

– подуване или болка в областта на тестисите.

– намаляване на окосмяването в областта на лицето или по цялото тяло говори за някакъв хормонален дисбаланс в организма на мъжа.

Кои са най-честите причини за стерилитет при мъжа?

Варикоцеле – представлява подуване на вените, които дренират кръвта от тестисите. Това е честа причина за безплодие при мъжа. Повишеното количество на кръв може да повиши температурата в тестисите, което да доведе до намаляване количеството на спермата.

Инфекции – някои инфекции могат да нарушат нормалната продукция на спермата и подвижността на сперматозоидите. Такива са например сексуално-предаваните болести като гонорея и хламидия.

Проблеми с еякулацията – ретроградната еякулация настъпва, когато при еякулация спермата се връща към пикочния мехур вместо във външната среда. Множество заболявания могат да доведат до ретроградна еякулация – диабет, травми на гръбнака, операции в областта на пикочния мехур, уретрата и простатата.

Някои фактори от външната среда могат да окажат влияние върху мъжките репродуктивни функции: експозиция на тежки метали, радиация и рентгенови лъчи, претопляне на тестисите от тясно бельо най-често.

За да се установи дали при вас е налице стерилитет ще бъдат осъществени няколко теста.

Анализ на спермата. При този анализ се изброява броя на сперматозоидите в еякулата и се търсят аномалии във формата, количеството или подвижността на сперматозоидите.

Скротален ултразвук. За теста се използват високочестотни вълни, които създават образ. С помощта на ултазвука могат да се открият обструкции или други проблеми в тестисите, които могат да са причина за безплодието.

Изследване на хормоналното ниво. Хормоните, които се произвеждат от хипоталамуса, хипофизата и тестисите играят важна роля в сексуалното развитие на мъжа и продукцията на сперма.

Тестикуларна биопсия. При това изследване с помощта на игла се вземат проби от вътрешността на тестиса. При тяхното изследване може да се установи дали продукцията на сперма е нормална. Ако в тестисите и продукцията на сперма няма отклонения то причината за безплодието най-вероятно се дължи на някакъв блок или нарушение в траснпорта на спермата.