Начало / Мъжко здраве / Какво представлява спермограмата?

Какво представлява спермограмата?

дек. 19, 2014

Спермограмата е изследване, при което се оценяват характеристиките на спермата на мъжа. Тя се прави с цел да се диагностицират различни нарушения на сперматогенезата, които могат да бъдат причина за намалена плодовитост.

Как да се подготвите за спермограма?

Преди извършването на изследването е нужно мъжете да се въздържат от сексуални контакти и мастурбация за няколко дни. Ако ограничете този период само до ден количеството на отделената сперма ще бъде недостатъчно за анализ, а ако периодът е повече от 7 дни подвижността на сперматозоидите ще бъде намалена. Не се препоръчва през дните на въздържание да посещавате сауни и парни бани и да употребявате алкохол. Резултатите от спермограмата могат да се опорочат от фактори, които не зависят от мъжа. В деня на изследването се кара мъжът да мастурбира и отделената сперма да се съхрани в стерилен съд.

Кои характеристики на спермата се изследват при спермограмата?

След получаването на пробата сперма от мъжа тя се изследва под микроскоп и се оценяват следните характеристики:

Количество сперматозоиди на милилитър от еякулат – в спермата трябва да се съдържат не по-малко от 15 милиона сперматозоида на милилитър според критериите на Световната здравна организация. Ако броят на сперматозоидите е по-малък тогава мъжът се диагностицира с олигоозоспермия, а ако напълно липсват сперматозоиди се касае за азооспермия.

Подвижност на сперматозоидите – спермата се оценява като нормално ако поне 32% от сперматозоидите имат способността да се придвижват праволинейно. Това е нужно за тяхното придвижване в маточния канал, матката и фалопиевите тръби. Добрата моторна активност на сперматозоидите е нужна и за пробиване на слоевете на яйцеклетката и извършването на оплождането. Ако при мъжа се установи, че под 32% от сперматозоидите са подвижни се диагностицира състоянието астенозооспермия. В този случай шансовете за зачеване са леко намалени.

Морфология на сперматозоидите – оценяват се структурата и формата на сперматозоидите. Здравите сперматозоиди трябва да имат овална глава и леко извита опашка. При всеки мъж се наблюдават малък брой абнормно развити сперматозоиди. Вярването, че те биха могли да доведат до раждането на дете с вродени дефекти е невярно. Това е така, защото тези сперматозоиди нямат способността да оплодят яйцеклетката.

Пероксидазен тест – освен сперматозоиди в спермата на мъжа могат да се съдържат и левкоцити. Този тест се използва за оценяване количеството на левкоцитите. Ако техния брой е по-голям от нормалния, това може да бъде признак на налична инфекция.