Начало / Мъжко здраве / Kои са причините за безплодие при мъжете

Kои са причините за безплодие при мъжете

дек. 29, 2012

Мъжкото безплодие е проблем, за който не се коментира особено в обществото. Може би ще се учудите да разберете, че то е толкова често срещано, колкото и безплодието при жените. Добрата новина е, че в повечето случаи с правилното лечение този проблем може да се реши. Около 10 – 15% от двойките, които се опитват да създадат свое поколение се сблъскват с проблемите на безплодието и търсят лекарска помощ.

Мъжкото безплодие се диагностицира с анализ на спермата. Това е сравнително просто изследване и не е съпроводено с неприятни болкови преживявания. При изследването на спермата се оценява количеството на сперматозоидите, тяхната подвижност и способността им за оплождане на яйцеклетката.

Мъжкото безплодие се свързва с множество причини – от хормонални до физически и дори психологически нарушения. При мъже, които водят здравословен начин на живот вероятността за проблеми с оплождането са много по-малки.

Какви могат да са причините за безплодие при мъжете?

Абнормна продукция на сперма – крипторхизъм (неспуснал се в скротума тестис), някои генетични дефекти или чести инфекции. При някои мъже може да се наблюдава абсолютна липса на сперматозоиди – азоспермия или намаление на техния брой – олигоспермия, както и промяна на тяхната форма – тератоозоспермия.

Дефекти при придвижването на спермата. Това може да се дължи на сексуални проблеми – преждевременна еякулация или болка по време на сексуален контакт. Някои здравословни проблеми също могат да доведат до нарушено придвижване на спермата – ретроградна еякулация, кистична фиброза или блокаж на каналчетата, по които се движи спермата.

Някои хормонални проблеми могат да са причина за безплодие. Високи нива на хормона пролактин, който е характерен за кърмещите жени се откриват при 10 – 40% от мъжете, страдащи от безплодие. Ниските нива на тиреоидния хормон могат да причинят снижаване на качеството на спермата, намаляване на либидото.

Вредни навици.Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, марихуана или опиоидни аналгетици водят до снижаване на нивата на тестостерон, който е нужен за продукцията на сперма. Нивата на тестостерон могат да се понижат и при употребата на някои медикаменти за високо кръвно налягане, подагра и други.

Дори високите нива на тестостерон могат да доведат до нарушение на спермообразуването. Културистите знаят, че при прием на анаболни хормони, съдър жащи и тестостерон може да се стигне до смаляване на големината на тестисите, защото при вкарването отвън на тестостерон и повишаването на неговите нива организмът спира да произвежда собствен и така намалява количеството и качеството на спермата.

Мъжете трябва да знаят, че е добре да избягват горещите душове и вани и стегнатото бельо, защото повишаването на температурата на тестисите дори само с няколко градуса може да наруши или спре продукцията на сперма.

Затлъстяването също е рисков фактор за безплодие, защото води до намаляване на либидото, спада броят на сперматозоидите и се нарушава хормоналния баланс на организма. Това е така, защото мастната тъкан съдържа високи нива на естроген и по този начин се намаляват нивата на тестостерон при мъжа.

Силният стрес и прекаленото натоварване с физически упражнения също могат да станат причина за безплодие при мъжа.