Начало / Мъжко здраве / Кои са рисковете за здравето на мъжа?

Кои са рисковете за здравето на мъжа?

окт. 6, 2015

Още от раждането до напреднала възраст жените като цяло са по-здрави от мъжете. От всички 15 водещи причини за смърт само болестта на Алцхаймер е с превес за женския пол. Въпреки че с времето тези разлики започват постепенно да се уеднаквяват все пак мъжете умират приблизително 5 години по-рано от жените. При мъжкия пол се наблюдават някои често срещани рискове за тяхното здравословно състояние. Някои от тях са:

  • Сърдечно-съдови заболявания

Всеки 1 на 5 мъже умира от сърдечно-съдово заболяване. При мъжете втвърдяването на артериите, в резултат от натрупване на атеросклеротични плаки настъпва по- рано. За да намалите риска от тези заболявания може да предприемете следните превантивни мерки:
– изследвайте нивата на холестерола си веднъж годишно след навършване на 25 годишна възраст
– контролирайте и следете кръвното си налягане
– ако пушите, спрете цигарите
– спортувайте, колкото се може по-често
– консумирайте повече свежи плодове и зеленчуци.

  • Дихателни заболявания

Множество респираторни заболявания започват с една невинна кашлица, най-често като резултат от тютюнопушене. С времето обаче тази кашлица може да доведе до някои животозастрашаващи състояния като рак на белите дробове, емфизем или ХОББ, всички от които затрудняват дишането на пациента.

Ракът на простатата е най-често срещания вид рак при мъжкия пол. Но въпреки, че почти всеки 1 на 6 мъже се диагностицира с това заболяване, само 1 от 35 умира в резултат от рак на простатата. За да намалите риска от рак е нужно редовно да посещавате уролог за профилактични прегледи на простатата.

  • Инциденти и травми

Въпреки, че тук не става въпрос за заболяване мъжете са много склонни към травми. Инцидентите с моторни превозни средства са водеща причина за смърт в резултат на инцидент при мъжете. За да намалите риска при вас може да предприемете някои от следните превантивни мерки:
– всеки път си слагайте колан при возене в кола
– не карайте с превишена скорост
– не шофирайте пили.

  • Инсулт

Инсултът се среща често при мъжете и жените, но мъжете по-често умират по-рано от това заболяване. Инсултът се повлиява от възрастта на пациента, неговата раса и фамилна история. Може да намалите риска от това заболяване по следния начин:
– не пушете
– контролирайте кръвното си налягане и нивата на холестерола
– поддържайте теглото си в норма
– не прекалявайте с консумацията на алкохол.

  • Депресия

В миналото се смяташе, че депресията е по-характерна за женския пол, но скорошни проучвания разкриват, че това състояние в последните години е много по-често срещано сред мъжкия пол. Много често при мъжете депресията не се проявява с тъга, а с агресивно и деструктивно поведение. Мъжете по-рядко търсят помощ за лечение на своето състояние. За да се предпазите от депресия може да направите следното:
– поставяйте си реалистични цели
– обръжете се с хора, които ви обичат и ви карат да се чувствате щастливи
– бъдете физически активни
– търсете помощ от своите близки и професионалисти.