Начало / Мъжко здраве / Криза на средната възраст при мъжа

Криза на средната възраст при мъжа

ян. 29, 2015

За кризата на средната възраст при мъжа не се знае достатъчно и много често този етап от живота на мъжа бива недостатъчно оценен. Най-често при мъжете този период настъпва около 43 годишна възраст. Той може да продължи между 3 и 10 години и дори да е по-продължителен от климактериума при жените.

Кризата на средната възраст при мъжа все още буди спорове между специалистите, като по-голямата част от тях смятат, че тя се дължи на хормонални промени в организма на мъжа. Пациентите, които преминават през този етап могат да бъдат подигравани, но истината е, че този етап от живота на мъжа е много труден за преодоляване.

Около 20% от мъжете преминават през криза на средната възраст преди да навършат 50 годишна възраст. Жените могат да познаят, че техния мъж преминава през този етап чрез някои от характерните за него белези:

  • Мъжът ви казва, че е отегчен от живота

Ако забележите, че мъжът ви се оплаква все по-често от своята работа и е апатичен към нещата, които се случват в дома ви, това може да е признак, че той преминава през криза на средната възраст. Много мъже достигат до средата на своя живот и започват да оценяват какво са постигнали в живота си. В резултат на тази оценка те могат да започнат да извършват дейности, които не са били характерни за тях до момента. Те дори могат да напуснат работа и да започнат да се занимават с неща нетипични за тях до момента.

  • Промяна във външния вид

Много мъже на средна възраст осъществяват промени във външния си вид в желанието си да изглеждат така, както когато са били на 20 години. Жените трябва да бъдат нащрек за тези промени във външния вид на мъжа, защото освен признак на криза на средната възраст те може да бъдат индикатор, че мъжа има извънбрачна връзка.

  • Нежелание за интимни контакти с партньорката

При настъпването на кризата на средната възраст мъжете могат да се почувстват депресирани и недостатъчно успешни и това да доведе до спад в желанието им за близост с тяхната интимна партньорка. Ако това стане опитайте се да успокоите мъжа си и да го уверите, че той е успял да постигне много неща до момента, с които трябва да се гордее.

  • Повишена консумация на алкохол

Много мъже се чувстват нещастни, че не са успели да постигнат всички цели, които са си набелязали, когато са били на 20 години. Това може да стане причина те все по-често да се обръщат към алкохола като начин за успокоение. Но това не е решение на проблемите. Ако забележите, че мъжът ви все по-често консумира алкохол поговорете с него и му предложете помощ, за да не се чувства той сам в този труден за него период.