Продължителната употреба на марихуана повишава риска от развитие на рак на тестисите, твърдят учени от Центъра за ракови изследвания „Фред Хъчинсън” в Сиатъл.

Те са разпитали за употребата на марихуана 369 мъже на възраст от 18 до 44 г., болни от рак на тестисите и близо 1000 здрави мъже в същатата възрастова група

Резултатите от проучването показват, че мъжете, употребяващи марихуана имат 70 % по-голяма вероятност да развият рак на тестисите.

Рискът е по-висок при мъжете, които са започнали да пушат марихуана преди 18 годишна възраст или пушат повече от 10 години.

Това е първото проучване, което разкрива връзката между хроничната употребата на марихуана и рака на тестисите, но преди да се направи заключение дали това е причинно-следствена връзка е необходимо то да се направи сред по-голям брой хора.

Ракът на тестисите е един от най-честите тумори при млади мъже.

Известни рискови фактори за заболяването са травми на тестисите, фамилна обремененост, задръжката на тестиса (крипторхизъм) и др.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!