Начало / Мъжко здраве / Мъжете и пристрастеността

Мъжете и пристрастеността

сеп. 16, 2015

Едва ли ще бъде изненада за вас, че злоупотребата с различни субстанции се е превърнало в глобален проблем. Някои специалисти виждат пристрастеността към употребата на определени вещества като болест, докато за други тя се дължи на проблеми в поведението на пациента и склонността му към пристрастяване.

Има някои разлики между видовете пристрастеност, които се наблюдават при мъжете и жените. Мъжете по-често се пристрастяват към употребата на алкохол и наркотици от жените. Две трети от участниците в групите за анонимни алкохолици са мъже. Според някои проучвания мъжете като цяло са два пъти по-склонни да развият пристрастеност към някаква субстанция, в сравнение с женския пол. Мъжете във възрастовата група между 25 и 34 години са най-склонни към злоупотреба с вещества.

Понятието злоупотреба със субстанции се използва да опише ситуация, при която тялото на пациента се уврежда психически и физически от субстанцията, без задължително той да бъде пристрастен към нея. Злоупотребата трябва да се различава от пристрастеността, която настъпва в по-напреднал стадий, при която пациентът изпитва абстинентни симптоми, ако веществото, към което е пристрастен му бъде отнето.

Какви са причините за пристрастеността?

Има множество спорове относно причините за възникване на пристрастеност. Има много теории по този въпрос, които разискват различни възможни причини, но никоя от тях не е напълно доказана. Смята се, че пристрастеността зависи от някои фактори на околната среда, характера на пациента и вида субстанция, с която се злоупотребява. Трудно обаче може да се отдиференцира водещата причина за възникване на пристрастеност.

Може ли алкохолизмът да бъде унаследен?

Редица проучвания изследват възможността алкохолизмът да бъде унаследен. Според някои от тях такава възможност не може да бъде изключена. Алкохолизмът е по-често срещан в някои семейства и най-често биват засегнати мъжете във фамилията.

Момчетата могат да унаследят от баща си по-висока толерантност към алкохолните субстанции, което означава, че на тях ще бъде нужно да консумират по-големи количества алкохол, преди да достигнат до алкохолно опиянение, а това увеличава риска те да станат зависими от алкохола в даден етап от живота си.

Възможно ли е лечение на пристрастеността?

Повечето хора, страдащи от зависимост към дадена субстанция осъзнават своя проблем, но отказват да го признаят пред своите близки. Когато те осъзнаят, че техния проблем всъщност е болестно състояние могат да се решат да потърсят помощ. За съжаление в повечето случаи пациентите се виждат като жертви на своето състояние и смятат, че няма какво да направят, за да променят ситуацията.

В повечето случаи, за да преодолеят своята зависимост пациентите се нуждаят от своите близки, които да им помогнат да се справят с проблема. Може да се наложи престой в клиника за определен период от време, през който пациентът да се очисти от въздействието на субстанцията, към която е пристрастен и да се научи как да се справя без нея и да не изпитва нужда да я употребява.