Начало / Мъжко здраве / Мъжете, които пушат губят повече Y хромозоми

Мъжете, които пушат губят повече Y хромозоми

дек. 8, 2014

Ново проучване, публикувано в сп. Science показва наличието на връзка между тютюнопушенето и загубата при мъжете на Y хромозомата в кръвните клетки.

За учените отдавна е известно, че с напредването на възрастта на мъжете, Y хромозомата може да започне да изчезва от някои клетки на тялото им. Първоначално това се считаше за нормална част от процеса на стареене, но последните изследвания показват, че загубата на Y хромозомата може да не е толкова безвредна.

Наскоро учени са свързали загубата на Y хромозомата с по-кратка продължителност на живота и с повишен риск от развитие на рак.

Проучване, проведено в Швеция е установило, че възрастните мъже, които пушат губят повече Y хромозоми от кръвните си клетки, в сравнение с мъжете, които не пушат.

Според авторите на проучването това обяснява защо мъжете пушачи имат по-висок риск от развитие на рак, в сравнение с жените, които пушат.

Оказва се, че Y хромозомата не определя само мъжкия пол и нормалната продукция на сперматозоиди. Тази хромозома съдържа редица гени, чиято функция не е напълно изяснена, но вероятно някои от тези гени спомагат за потискането на туморния растеж.

Швейцарските учени са анализирали кръвни проби от повече от 6000 възрастни мъже. Около 15 % от мъжете над 70 години са имали значителна загуба на Y хромозомата. Тази загуба е била 2 до 4 пъти по-вероятна при пушачите, отколкото при непушачите. Освен това колкото повече са пушили мъжете, толкова по-голяма е била загубата на Y хромозоми.

При мъжете, които са отказали тютюнопушенето степента на загуба на Y хромозомата е била както при мъжете, които никога не са пушили. Този факт може да бъде още една причина за мъжете пушачи да се откажат от вредния си навик.

При жените също се наблюдава загуба на Х хромозомите в техните клетки с напредването на възрастта, но последиците от това за здравето им са все още неизяснени.