Начало / Мъжко здраве / Мъжко оплешивяване – какви могат да бъдат причините?

Мъжко оплешивяване – какви могат да бъдат причините?

апр. 3, 2014

Почти 50% от мъжете са засегнати от оплешивяването в някаква степен още преди да навършат 50 годишна възраст. Оплешивяването се дължи основно на гените, които е унаследил мъжа и хормоналният баланс в неговия организъм. В основна степен загубата на коса е в областта на темето.

Всеки косъм, който имате е разположен в малка кухина на кожата, наречена фоликул. Плешивостта като цяло се развива тогава, когато фоликулът се смалява по размери, което от своя страна води до изтъняване и оредяване на косата. Постепенно от променения фоликул не порастват нови косми, но той остава жизнеспособен, което говори, че все още е възможно от него да порасне нова коса при съответно лечение.

Кой страда от мъжко оплешивяване?

Почти всички мъже оплешивяват в някакъв етап от живота си до навършване на 60 годишна възраст. Въпреки че началото на този процес може да варира. Така например три на всеки десет мъже започват да оплешивяват преди 30 годишна възраст и пет от десет мъже преди навършване на 50 години. Някои жени също развиват такъв тип оплешивяване, като то е по-характерно след настъпване на менопаузата.

Какви могат да бъдат причините за мъжкото оплешивяване?

Космите, както споменахме по-горе са разположени в космени фоликули под кожната повърхност. Нормално един косъм расте от един фоликул за около три години. След този период косъмът пада и на негово място започва да нараства нов. Целият този цикъл на опадане на косми и нарастване на нови протича през целия живот на човек. При мъжете се смята, че настъпват следните промени, които водят до оплешивяване:

  • космените фоликули започват да се стесняват и да стават по-малки от нормалното
  • с намаляването на размерите на фоликулите, космите, които растат от тях стават по-тънки от предишните
  • преди да падне всеки нов косъм расте за по-малко от три години, колкото е нормалния период.

За тези промени основно значение имат мъжките полови хормони. Нивото на мъжкия полов хормон тестостерон при плешивите мъже е в нормални граници. В космените фоликули се намират субстанции, които трансформират тестостерона в дихидротестостерон. По все още неясни причини при плешивите мъже космените фоликули започват да стават по-чувствителни на дихидротестостерона, което от своя страна води до тяхното смаляване. Не е ясно още и защо различните космени фоликули се засягат от този процес в различни етапи от време и това прави оплешивяването постепенен процес.

Смята се, че оплешияването е наследствено, като генът отговорен за това е идентифициран през 2008 година. Учените все още не са изяснили защо при оплешивяването се засягат само космите на главата, без останалите части от тялото.

Какво е лечението?

Оплешивяването е един нормален етап от процеса на остаряване при повечето мъже. Поради тази причина те често не търсят лечение. За някои от тях обаче загубата на коса е стресираща и ги кара да предприемат мерки за нейното възстановяване.

За момента има два медикамента, които показват резултати: Финастерид и Миноксидил. Първият медикамент блокира трансформирането на тестостерона в дихидротестостерон и по този начин космените фоликули не се влияят от него и може да се спре тяхното смаляване. За медикамента миноксидил все още не е ясно как точно действа. Той е наличен под формата на 2 и 5% разтвор. При неговата употреба се наблюдава повторна поява на косми при 15 от 100 мъже.

Прочетете за:
Андрогенна алопеция