Начало / Мъжко здраве / Медицински тестове за мъже над 50 години

Медицински тестове за мъже над 50 години

май 15, 2013

Предпазването от заболявания е по-добрия вариант от лечението. Ние всички знаем това, но много малко от нас спазват това правило. С напредването на годините при мъжете могат да се развият някои заболявания. Затова е важно те да се преглеждат редовно с цел предпазване от заболявания или откриването им в много ранен етап, при който изходът от болестта е много по-благоприятен. Тялото често ни изпраща сигнали, че страда под формата на някакви симптоми и тяхното ранно разпознаване и лечение е в основата на доброто здраве. Ето и някои от медицинските тестове, на които трябва да се подлагат мъжете всяка година след навършване на 50 години:

Тест за кръвното ниво на холестерола. Това е много прост и лесен за изпълнение тест, който дава информация за състоянието на вашето сърце. Този тест измерва нивата на холестерол и триглецириди във вашата кръв. Повишените нива на холестерол и триглицериди могат да причинят инфаркт и инсулт. Поради стресовата среда, в която живеем инфарктите са станали особено чести при мъже във възрастовия диапазон 30-50 години.

Изледване на дебело черво и ректум. След като навършат 50 години мъжете трябва да отидат на изследване на дебело черво и ректум с цел превенция и ранно откриване на рак на дебелото черво, който е често срещан при мъжете след 50 годишна възраст. Освен това се изследват и изпражнения, в които се търси наличие на кръв. При мъже, в чиято фамилия има случаи на рак на дебелото черво и простатата рискът е двойно по-голям.

Изследване на зрението. С напредването на възрастта се появяват и проблеми свързани със зрението, което започва да се влошава. Глаукомата и други дегенерации на макулата могат да бъдат предотвратени с навременно лечение. Изследването на очите може да спомогне и за откриване на някои други заболявания като например диабет и високо кръвно налягане.

Тест за простатно-специфичен антиген. С остаряването мъжете стават по-склонни да заболеят от рак на простатата и този тест е особено полезен за ранно откриване на това заболяване. Ако нивата на простатно-специфичния антиген са високи има много голям риск при този мъж да се развие простатен карцином.

Изследване състоянието на зъбите. Мъжете, които пушат и не полагат достатъчно грижи за здравето на своите зъби с напредването на годините са под по-голям риск от развитие на рак на устната кухина и поява на устни язви. Нужно е поне веднъж годишно да посещавате профилактично вашия дентален лекар, който да следи състоянието на вашите зъби.

Редовните профилактични прегледи са особено важни за нашето здраве. Дори и да се чувствате добре и да нямате никакви оплаквания е препоръчително да посещавате вашия личен лекар, който да проследява вашето състояние, защото с напредването на годините расте и рискът от развитие на определени свързани с възрастта болести.