Начало / Мъжко здраве / „Менопауза“ при мъжа – мит или реалност?

„Менопауза“ при мъжа – мит или реалност?

ян. 23, 2013

дисфунция

Много хора се питат може ли наистина и при мъжете да съществува менопауза и дали тя се проявява със симптомите, които се наблюдават при жените. Учените наричат този период при мъжете – „криза на средната възраст“. През този период се наблюдава спадане нивата на мъжките полови хормони.

При жените периода на намаляване нивата на естрогените е доста по-рязък и промените настъпват по-бързо. При мъжете спадането на нивата на тестостерона става постепенно и за по-дълъг период от време. И при мъжкия пол има промяна в настроенията и сексуалното желание, но те са по-леко изразени и мъжете рядко ги забелязват.

Какви са по-често срещаните симптоми при мъжете в „менопауза“?

Промени в сексуалната функция. Това може да включва еректилна дисфункция, намалено либидо, в някои случаи стерилитет. Наблюдава се и леко намаляване на размерите на тестисите.

Промени в съня. Понякога ниските нива на тестостерона водят до трудно заспиване – инсомния или до прекалена сънливост.

Физически промени. С намаляването на тестостерона настъпват и някои промени във външния вид на мъжа. Натрупват се мазнини основно в областта на корема, намалява мускулната маса, силата и издръжливостта, намалява и плътността на костите и по-често се наблюдават фрактури.

Емоционални промени. През периода на „менопаузата“ може да се наблюдава намаляване на мотивацията и самочувствието на мъжете. Чести са депресиите и нарушенията в паметта.

Важно е за мъжете да запомнят, че някои от тези симптоми са нормални за остаряването на организма. Други пък освен от промените в хормоналния баланс могат да се дължат на странични ефекти от приема на някои медикаменти или прекалена употреба на алкохолни напитки. Най-лесно намалените нива на тестостерон могат да се установят с изследване на количеството му в кръвта.

Какво е лечението на „менопаузата“ при мъжете?

Тъй като менопаузата се дължи на намаляване на хормоните и лечението е насочено именно към възстановяване на хормоналния баланс. Може да се проведе заместителна терапия с тестостеронови продукти. Други промени, които са лесни за изпълнение и могат да подобрят самочувствието на мъжете са например:
– редовни упражнения;
– здравословен хранителен режим;
– споделяне на проблемите в сексуалния и личния живот с подходящите експерти, които могат да помогнат за тяхното решаване.