Начало / Мъжко здраве / Могат ли младите бащи да страдат от следродилна депресия?

Могат ли младите бащи да страдат от следродилна депресия?

дек. 19, 2012

Винаги се е смятало, че следродилната депресия е характерна единствено за майките и те са тези, които могат да страдат от нея. Но наскоро се откри, че въпреки, че жените са тези при, които има следродилен период и мъжете могат да развият това състояние. Скорошно изследване сочи, че 9.7 % от младите бащи изпитват следродилна депресия през първата година от раждането на тяхното дете. Изглежда, че мъжете, които стават татковци в по-ранна възраст са по-склонни да развият това състояние.

Симптомите на депресията при бащите могат да бъдат чувство на тъга, загуба на интерес към предишни хобита, проблеми със съня и липса на енергия. Други признаци, които могат да служат като сигнал, че нещо не е наред са раздразнителност, странене от останалите членове на семейството.

В случай на следродилна депресия трябва да се направи консултация с лекар, който да препоръча какво да бъде поведението в конкретния случай и лечението. Някои лесни стъпки, които могат да направят мъжете, страдащи от това състояние са следните:

– Избягвайте изолацията. Мъжете също като жените могат да се включат в различни интернет форуми или клубове на млади бащи, където да споделят своя опит и проблемите си и да си помагат един на друг. Може да се срещате с други бащи и да дискутирате различни въпроси, които ви тревожат и да видите как другите се справят с тях.

– Говорете с вашата половинка как да си разделяте отговорностите, така че никой от вас двамата да не се претоварва прекалено. Опитвайте се да прекарвате повече време един с друг и да говорите за нещата, които ви тревожат.

– Отглеждането на дете е бавен и труден процес и изисква известно количество безсънни нощи, последвани от тежки и изморителни дни на работното място. Недостатъчното количество сън при мъжете може да доведе до депресия. Бащите започват да се тревожат особено много, когато изникват проблеми свързани с финансовото осигуряване на отглеждането на тяхното дете, както и неговото здраве и сигурност. В такива моменти е най-добре те да си спомнят първия момент, в който са прегърнали за пръв път своето дете и да почерпят сили от този толкова важен и ценен спомен.

Прочетете за:
Депресивен синдром – симптоми на депресия

Последни публикации