Начало / Мъжко здраве / Намалено количество на сперматозоидите в семенната течност

Намалено количество на сперматозоидите в семенната течност

май 19, 2014

Медицинският термин за по-ниско от нормалното количество сперматозоди в семенната течност е олигоспермия. Един от всеки 5 млади мъже страда от това състояние. За нисък брой на сперматозоидите се смята наличието на по-малко от 20 милиона сперматозоиди в един милилитър сперма.
Наличието на по-малко от нормалното количество сперматозоиди в семенната течност често става причина за затруднения при зачеването на дете.

Какви могат да бъдат причините?

Образуването на сперматозоидите е комплексен процес и за него е нужно нормално да функционират тестисите, хипоталамуса и хипофизата. След като сперматозоидите се образуват в тестисите те се смесват със семенната течност и след това при еякулация се отделят във външната среда.
Има някои медицински състояния, при които се наблюдава намалено количество на сперматозоидите:

  • Варикоцеле – разширение на вените, които дренират кръвта от тестисите. Варикоцелето е честа причина за мъжко безплодие, защото в резултат на натрупването на кръв в тестисите се нарушава нормалната продукция на сперматозоиди.
  • Инфекция – някои инфекции могат да затруднят продукцията на сперматозоиди. Към тях спадат възпаление на простатата – простатит, полово-предаваните инфекции, като хламидия, гонорея.
  • Проблеми с еякулацията – ретроградната еякулация е състояние, при което образуваната сперма се връща към пикочния мехур вместо да излиза навън. Състояния, при които може да се развие ретроградна еякулация включват диабет, прием на медикаменти за високо кръвно и др.
  • Хормонален дисбаланс – хипоталамусът, хипофизата и тестисите отделят хормони, които регулират продукцията на сперматозоиди. Нарушаването на отделянето на някои от тези хормони може да доведе до влошаване на продукцията на сперматозоиди.

Какви са симптомите?

Основният симптом при понижено количество на сперматозоидите в спермата е невъзможността за зачеване на дете. Други по-рядко срещани оплаквания на пациентите, които най-често са признак на подлежащо заболяване са:
– трудно поддържане на ерекция
– ниско либидо
– подуване в областта на тестисите
– намаляване на окосмяването.

Как се диагностицира пониженото количество сперматозоиди в спермата?

Най-лесният и достоверен начин за поставянето на диагнозата е анализът на спермата на пациента. При този тест под микроскоп се определя броят на сперматозоидите в малко количество от дадената от пациента сперма. В повечето случаи се налага изследването на няколко проби сперма за уточняване дали при пациента има намалено количество на сперматозоидите, защото в някои случаи могат да се получат грешки от неправилно събиране на спермата от пациента.

Други изследвания, които могат да бъдат осъществени са: трансректална ехография, изследване на хормони, генетични тестове, биопсия на тестис.

Какво е лечението?

Лечението зависи от причината за олигоспермия:

  • Операция – тя се извършва, когато пациентът страда от варикоцеле.
  • Антибиотици – в случай, че има налична инфекция.
  • Хормонална терапия.

Прочетете за:
Олигоспермия (намален брой сперматозоиди в еякулата)