Начало / Мъжко здраве / Нисък тестостерон – какви промени настъпват?

Нисък тестостерон – какви промени настъпват?

фев. 5, 2016

тестостерон

Тестостеронът се нарича още мъжки полов хормон, защото при мъжете той е в значително по-високи количества. При жените тестостерона се образува в яйчниците, а при мъжете в Лайдиговите клетки на тестисите.

В мъжкият организъм тестостерона стимулира формирането на вътрешните и външните полови органи. Неговото наличие е много важно за образуването на сперма след съзряването на мъжа. Освен това тестостерона стимулира формирането на мускулна маса и изграждането на здрави кости.

Продукцията на тестостерон нормално спада с напредване на възрастта на мъжа. Ако нивата на хормона спаднат значително мъжът може да изпита някои алармиращи симптоми:

  • Липса на желание за сексуална близост

Тестостеронът играе ключова роля за либидото – сексуалното желание, както на мъжа, така и на жената. Ако нивата на хормона спаднат значително мъжете могат да забележат, че вече нямат толкова силно желание за сексуална близост. При жените може да се наблюдава същия симптом при спадане на тестостерона.

  • Трудно достигане на ерекция

Тестостеронът подпомага мъжката ерекция. Когато тестостеронът в кръвта на мъжа намалее, той може да започне да има проблеми с ерекцията. Еректилните проблеми могат да се предизвикат и от други състояния, затова специалистите трябва да установят на какво точно се дължат.

  • Намалена продукция на семенна течност

Тестостеронът е много важен за адекватната продукция на семенна течност. Колкото по-ниски са нивата на хормона, толкова по-малко е количеството на отделяната при еякулация сперма.

  • Оплешивяване

За нарастването на космите значение има и количеството на тестостерона в кръвта. Много често оплешивяването е нормален процес, който настъпва с остаряването на мъжа. Но когато нивата на общия тестостерон са ниски този процес се забързва.

  • Умора

Мъжете с ниски тестостеронови нива често се оплакват от силна умора и липса на енергия за изпълнение на ежедневните задачи. Освен това те често имат проблеми със съня.

  • Загуба на мускулна маса

Тестостеронът играе ключова роля при изграждането на мускулната маса на мъжа. Когато нивата на хормона спаднат мъжете могат да забележат отпускане на мускулите и трудно възстановяване на тяхната предишна форма.

  • Увеличаване на мазнините в тялото

Освен намаляване на мускулната маса при мъжете с ниски нива на тестостерон в кръвта се наблюдава увеличаване на мазнините, особено в областта на корема и гърдите.

  • Промени в настроението

Жените често изпитват промени в настроението, особено по време на менопаузата, когато нивата на женския полов хормон естроген спадат. При мъжете спадането на количеството на тестостерона може да предизвика подобни симптоми.