Обрязването може да понижи риска от развитие на рак на простатата, показва ново проучване.

По време на обрязването се отстранява кожата, която покрива главичката на пениса (препуциума). Това понижава риска от заболявания, предавани по полов път и от рак на пениса.

Учени от Сиатъл са провели проучване, в което са участвали 3400 мъже, като 1754 от тях са имали рак на простатата. Близо 70 % от мъжете на възраст между 35 и 74 г. са били обрязани, повечето веднага след раждането.

Резултатите показват, че мъжете, които са били обрязани преди първия полов акт имат 15 % по-нисък риск от развитие на рак на простатата. Причината за това е неизвестна. Според една от теориите обрязването понижава риска от инфекции, предавани по полов път, които се свързват с повишен риск за рак на простатата.

Обрязването крие рискове от кървене и инфектиране, и все още е спорен въпрос.

Проучването е публикувано в сп. Cancer.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!