Начало / Мъжко здраве / Окситоцин за лечение на затлъстяване при мъжете

Окситоцин за лечение на затлъстяване при мъжете

мар. 9, 2015

Хормонът окситоцин под формата на назален спрей може да се използва за лечение на затлъстяване. Спреят понижава калорийния прием при здрави мъже, които се хранят с богата на мазнини храна, това показва ново проучване.

Според учени от Харвардския университет окситоцина потиска апетита и подобрява усвояването на глюкозата от организма.

Хормонът окситоцин стимулира родилната дейност, намалява кръвотечението след раждане, спомага за отделянето на кърма от млечните жлези. Той е свързан и със сексуалното привличане, създаването на близост между партньорите, емоционалното обвързване при мъжете.

Американските учени са провели проучване сред 25 мъже, 12 от които са били с наднормено тегло или затлъстяване. Средната възраст на участниците е била 27 години.

Половината от мъжете са приемали синтетичен окситоцин под формата на назален спрей, а останалата част са приемали плацебо. Те са поръчвали закуска от меню, в което порциите са били двойни. След нахранване е било измервано количеството на консумираната от участниците храна.

Резултатите са показали, че мъжете, които са вземали окситоцин са приемали средно по 122 калории по-малко и 9 г по-малко мазнини.

Механизмът, по който окситоцина повлиява количеството на приетите от мъжете калории обаче остава неизвестен.

Освен това учените са установили, че окситоцина подобрява инсулиновата чувствителност – способността на мускулните, мастните и чернодробните клетки да усвояват глюкозата от кръвта. Повишава също използването на мазнините като източник на енергия.

Необходимо е по-мащабно клинично проучване, което да установи дали вземането на окситоцин преди хранене е ефективено средство за понижаване на телесното тегло и може да се използва за лечение на затлъстяване и диабет.