Начало / Мъжко здраве / Операцията при рак на простатата не винаги удължава живота

Операцията при рак на простатата не винаги удължава живота

юли 23, 2012

Мъжете, които страдат от рак на простатата в ранен стадий често трябва да вземат трудно решение за метода на лечение. Те трябва да избират между хирургично лечение, радиотерапия и лекарско наблюдение.

Ново проучване, публикувано в сп. New England Journal of Medicine показва, че мъжете, които избират оперативното лечение (радикална простатектомия) нямат по-голяма преживяемост в сравнение с мъжете, които избират да наблюдават симптомите и прогресирането на тумора.

В проучването са участвали 731 мъже на средна възраст 67 години с ранен стадий на рак на простатата, открит чрез тест за простатния специфичен антиген. На половината от тях е била извършена радикална простатектомия, а останалата половина са били под лекарско наблюдение през периода от 1994 до 2002 година. Всички мъже са били проследени до 2010 г.

Учените са установили, че 6% от мъжете, на които е била отстранена простатата са починали от заболяването, а от мъжете, които са били под изчакващо наблюдение са починали 8 % от заболяването.

Разликата между двете групи не е голяма, което показва, че оперативното лечение не понижва значително риска от смърт в сравнение с наблюдението.

Повечето мъже, когато научат, че имат рак на простатата предпочитат оперативно лечение.

Недостатък на оперативното лечение са неговите усложнения – уринарна инконтиненция, еректилна дисфункция, стеноза на уретрата, хеморагии, тромбоемболии.

Специалистите препоръчват наблюдението при пациенти с локализиран рак на простатата и ниски стойности на простатния специфичен антиген.

Скрининговото изследване с теста за простатния специфичен антиген в някои случаи може да има повече вреда, отколкото полза за пациента. Често рака на простатата прогресира бавно и не създава проблеми.

Прочетете за:
Рак на простатата