Начало / Мъжко здраве / Остеопороза при мъжете

Остеопороза при мъжете

фев. 15, 2013

Остеопорозата е състояние, при което костите изтъняват, губят минерални вещества и това води до по-чести фрактури. Повечето хора смятат, че само жените страдат от остеопороза, но това не е така. При мъжете доста често остеопорозата трудно се открива и остава недиагностицирана.

Мъжете имат по-дебели кости, което означава, че те имат по-голям минерален резерв и при тях остеопорозата се проявява по-късно. Освен това при мъжете загубата на костна маса става по-бавно, не както при жените, при които този процес е доста по-бърз. Мъжете в повечето случаи не знаят, че страдат от остеопороза преди при тях да се появи някаква неочаквана фрактура. Затова е важно да се повиши информираността на хората относно това състояние, за да се избегнат нежелани усложнения.

Какви са причините за остеопорозата при мъжете?

Най-честата причина е дефицитът на тестостерон. Повечето лекари съветват при недостатъчно количество на тестостерон в организма да се приемат хормонални добавки, които да нормализират неговите нива.

Освен от тестостерон мъжете се нуждаят и от известни количества женски полови хормони -естрогени. Те поддържат плътността на костите. Затова в някои случаи при мъже с остеопороза може да се наложи да се приемат и естрогени, за да се поддържат костите здрави.

Друга причина за повишаване на риска от остеопороза е недостатъчното спортуване и залежаването. Както масата на мускулите ни намалява, ако не се упражняваме достатъчно, същото става и с костите.

При прием на някои медикаменти, използвани за лечение на хронични заболявания като нежелана реакция може да се появи остеопороза. Такива лекарства са кортикостероидите например. Те засилват загубата на костна тъкан. Някои антиепилептични средства водят до засилена загуба на калций и недостатъчно усвояване на витамин Д, които са особено важни за изграждането и поддържането на костите. Ако ви се налага да приемате такива медикаменти е добре да се  консултирате с вашия лекуващ лекар.

Трябва да знаете още, че тютюнопушенето увеличава риска от остеопороза

Какво трябва да правят мъжете с остеопороза, за да намалят усложненията на това заболяване?

Упражнявайте се редовно. Редовните тренировки запазват костната маса. Особено полезни са тренировките с вдигане на тежести. Също така препоръчителни са ежедневните разходки поне 30 минути дневно.

Приемайте хранителни добавки, съдържащи калций.

За мъже на възраст между 19 и 50 години е препоръчително да се приема 1000мг калций.

За мъже над 50 годишна възраст трябва да се приемат 1,200 мг калций.

Освен това е добре да изследвате нивата и на витамин Д, защото той е нужен за правилното усвояване на калция от организма. Ако нивата на витамин Д във вашето тяло са занижени неговото ниво трябва да се нормализира с приема на капки или таблетки витамин Д. Друг начин за набяване по естествен начин на този толкова полезен витамин са ежедневните разходки в слънчево време, защото слънцето е нужно за образуването му в организма.

Прочетете за:
Остеопороза