Начало / Мъжко здраве / Отклонения в спермограмата

Отклонения в спермограмата

авг. 17, 2023

отклонения в спермограмата

Кои са най-често срещаните отклонения в спермограмата?

При изследване на спермата най-често се установяват следните отклонения:

Азооспермия

Азооспермията се характеризира с липса на сперматозоиди в еякулата, но се откриват техни предшественици. Отсъствието на сперматозоиди в две поредни спермограми потвърждава диагнозата.

В зависимост от причината за възникването се различават два вида азооспермия:

  • инкреторен тип – има нарушение в сперматогенезата

Има много причини за нарушена продукция на сперматозоиди в тестисите, например: хормонален дисбаланс, вродени аномалии на тестисите, генетични заболявания, нелекувани полово предавани болести, рак на тестиса и др.

  • екскреторен тип – дължи се на запушване на семенните пътища.

Чести обструктивни причини са: прекарани възпалителни заболявания, киста на простатата, ретроградна еякулация и др.

Аспермия

Аспермия е състояние, при което в еякулата липсват както сперматозоиди, така и незрели клетки на сперматогенезата. При полов акт се отделя течност, съдържаща секрет от простатата, семенните мехурчета и булбоуретралните жлези.

Чести причини за аспермия са: вродена липса на семепровод, запушване на семенните канали в резултат на възпалителен процес, вазектомия, нарушения в сперматогенезата.

Асперматизъм

Асперматизъм представлява пълна липса на отделяне на еякулат по време на полов акт или мастурбация при запазено полово влечение и потенция. Възможни причини са например: обструкция на еякулаторните канали, ретроградна еякулация.

Олигоспермия

Олигоспермия е налице, когато броят на сперматозоидите е под 20 милиона в 1 ml еякулат. Наблюдава се при хипогонадизъм, варикоцеле. За тежка олигоспермия се говори при брой на сперматозоидите под 5 милиона в 1 ml еякулат.

Астеноспермия

При астеноспермия има под 50 % подвижни сперматозоиди в 1 ml еякулат. Намалената подвижност на сперматозоидите често се придружава от олиго- и тератоспермия. Някои от причините за астеноспермия са: наличие на антиспермални антитела, инфекция на половите пътища, частична обструкция на еякулаторния канал, варикоцеле, дълъг период на полово въздържание, излагане на токсини, злоупотреба с алкохол и др.

Тератоспермия

При тератоспермия по-малко от 30 % от сперматозоидите са с нормална морфология. Аномалните сперматозоиди могат да бъдат двуглави, без камшичета, с множество опашки, с деформирани главички. Те не се движат нормално и оплодителната им способност е нарушена.

Некроспермия

При некроспермия в еякулата се установяват повече от 50 % неподвижни сперматозоиди в 1 ml еякулат. Възможни причини за некроспермия са: варикоцеле, антиспермални антитела, въздействие на токсини, генитални инфекции и др.

Пиоспермия

Пиоспермия е състояние, при което в еякулата има повишен брой левкоцити (бели кръвни клетки). Най-често се среща при пикочно-полови инфекции (уретрит, простатит, епидидимит, орхит) и полово предавани инфекции (гонорея, хламидиаза, сифилис).

Хипоспермия

Хипоспермия е налице, когато количеството на еякулата е под 2 ml. Има множество причини за намален обем на спермата, например: ретроградна еякулация, вродени аномалии на еякулаторните пътища и семенните мехурчета, запушване на еякулаторните канали, понижен тестостерон, някои лекарства и др.

Хиперспермия

При хиперспермия количеството на еякулата е над 6 ml. Вместимостта на влагалището е 5 ml, а останалият еякулат изтича от влагалището.

Причината за хиперспермия не е добре изяснена. Среща се рядко и обикновено не причинява здравословни проблеми. Възможно е обаче хиперспермията да причини ниска плодовитост.

Прочетете за:
Азооспермия
Левкоцити в еякулата