Меню

Нараняването на пениса най-често става случайно. Повечето случаи на увреждането му са при сексуален контакт. Двете основни функции на този орган са уринарна и репродуктивна. В пениса се намират три малки тръбички. Едната от тях е уретрата, през която преминава урината. Другите две се наричат кавернозни тела- гъбести структури, които се пълнят с кръв по време на ерекция. Ако не е в ерекция пенисът трудно може да се нарани.

По-често срещаните наранявания на пениса са:

  • Фрактура на пениса

При фрактурата настъпва разкъсване на едното или и двете кавернозни тела. Този вид травма е рядко срещана и се смята за състояние, което се нуждае от спешна урологична намеса. Най-често фрактурата на пениса настъпва при сексуален контакт. По време на увреждането пациентите съобщават, че са изпитали силна болка, внезапна загуба на ерекция и са чули характерно хрущене. Половият член бързо се увеличава по обем поради масивен хематом. Често се засяга и уретрата.

Основното при фрактурата на пениса е незабавното търсене на медицинска помощ. Необходимо е хирургично лечение.

  • Натъртване на пениса

При всяка една тъпа травма в тази област може да настъпи натъртване. Най-често тя се наблюдава при ритане в областта на слабините, инцидентно или целенасочено. Обикновено прилагането на лед на пениса и скротума облекчава болката, но в някои случаи може да се наблюдава силно подуване, което се нуждае от лекарска намеса.

  • Проникващи наранявания на пениса

Тези травми най-често стават при удари с предмети в тази област или намушкване с нож или друг остър предмет. Този вид наранявания най-често се срещат по военно време. Могат да бъдат увредени едното или двете кавернозни тела, както и уретрата.

  • Разтягане на сухожилие

В основата на пениса се намират сухожилия, които могат да се опънат при рязко и силно опъване на органа. Мъжете описват силна болка в основата на органа, която се разпространява към таза и долната част на корема. За лечението на разтегнатите сухожилия е нужна почивка и избягване на сексуални контакти за няколко седмици.

Прочетете за:
Счупване на пениса (фрактура на пениса)
Заболявания на пениса – кои се срещат по-често?

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!