Начало / Мъжко здраве / Ползите от мастурбацията за здравето на мъжа

Ползите от мастурбацията за здравето на мъжа

фев. 3, 2015

Мастурбацията е нещо, за което много от нас се смущават да говорят, но почти няма човек, който да не го е правил. В едно проучване 95% от мъжете и 89% от жените признават, че мастурбират. Всеки от нас се нуждае да изпитва сексуално удоволствие и това е напълно нормално. Това е един от аспектите, които допринасят за здравето на нашия организъм. Истината е, че мастурбацията спомага за намаляването на стреса и допринася за поддържането на здравето на сърцето, половата система и мозъка.

Ето и някои от полезните ефекти на мастурбацията за мъжкото здраве:

  • Намалява риска от рак на простатата

Едно австралийско проучване, проведено през 2003 година е установило, че мъжете които еякулират поне пет пъти седмично са три пъти по-малко застрашени от развитие на рак на простатата. Това е така, защото чрез редовната еякулация може да отстраните вредните токсини, които могат да се натрупат в урогениталния тракт.

  • Подобрява подвижността на сперматозоидите

Някои проучвания сочат, че редовната мастурбация може да подобри подвижността на сперматозоидите и качеството на спермата, затова и тя се препоръчва при двойки, които имат проблеми със зачеването.

  • Намалява риска от преждевременна еякулация

Секс терапевтите препоръчват на мъжете, които се оплакват от преждевременна еякулация по време на секс да мастурбират 2-3 часа преди половия акт. Това може да им помогне да издържат по-дълго и да имат по-голям контрол над своя оргазъм.

  • Подобрява имунитета

При еякулация се повишават нивата на хормона кортизол в кръвта. Този хормон има лоша слава, тъй като повишава нивата на стреса в организма, но в малки дози той може да подобри вашият имунитет. Именно при еякулация се освобождават малки количества от този хормон и при редовна мастурбация мъжете могат да забележат, че боледуват по-рядко.

  • Спомага за по-доброто настроение

По време на мастурбация се освобождават субстанции като допамин и окситоцин, които имат значение за доброто настроение и карат човек да се чувства задоволен. Учените споделят, че оргазмът е най-добрият начин да си набавите допамин за добро настроение. Освен това експертите твърдят, че с мастурбация може да намалите нивата на стреса и риска от депресия именно поради освобождаването в кръвообращението на хормоните окситоцин и допамин.

Последни публикации