Начало / Мъжко здраве / Причини за болка в тестисите

Причини за болка в тестисите

мар. 14, 2014

Болката в тестисите може да бъде много чувствителна тема за повечето мъже. Много мъже я игнорират с надеждата тя да отмине от само себе си. Но в много случаи болката не изчезва и се дължи на сериозни медицински състояния. В някои случаи дори се налага незабавна медицинска помощ.

По-често срещани причини за тестикуларна болка са:

Торзия на тестис

При торзията има внезапно извиване на единия тестис, при което се нарушава неговото кръвоснабдяване. Ако кръвоснабдяването бъде прекъснато за по-дълъг период от време тестисът може да бъде увредене перманентно. Това състояние е изключително спешно и се нуждае от незабавна медицинска намеса. Торзията на тестисите се среща най-често при мъже под 30 годишна възраст с пик между 12 и 18 годишна възраст.

Травма

Всеки вид травма или нараняване в областта на тестисите може да причини сериозна болка и дискомфорт. Най-често тестисите се нараняват по време на спорт или директен удар на тестисите. Обикновено с времето болката отзвучава.

Руптура на тестис

Това сериозно нараняване настъпва при разкъсване на съединителната тъкан, която обвива тестиса – туника албугинея, което води до излизане на тестикуларна тъкан. Обикновено руптурата на тестиса се съпъства от образуване на хематом в близост.

Орхит

Орхитът представлява възпаление на тестиса, най-често в резултат на инфекция. Най-често орхитът се дължи на инфектиране с вируса на заушката. Обикновено при орхитът освен тестикуларна болка има повишена температура и наличие на кръв в семенната течност.

Камък в бъбрека

В някои случаи бъбречните камъни могат да станат причина за тестикуларна болка. На външен вид обаче тестисите не изглеждат подути или зачервени. Някои други симптоми, характерни за бъбречните камъни са болки в гърба и корема, гадене и повръщане, кръв в урината.

Варикоцеле

Варикоцелето представлява разширяване на вените на скротума, което води до неговото разширяване. Пациентите често се оплакват от тежест в областта на скротума, особено при изправен стоеж. Болката в тестиса при това състояние обикновено е средна по тежест, но се влошава ако не бъде приложено своевременно лечение.

Рак на тестисите

Само при 1 от 10 мъже с тестикуларен рак се наблюдава болка в тестисите. Обикновено мъжете сами или техния лекуващ лекар напипват подутина в областта на тестисите, като мъжете съобщават, че чувстват тежест в тази област и в повечето случаи тестисът изглежда по-голям и подут.

Прочетете за:
Ядрено магнитна резонансна томография на тестисите