Начало / Мъжко здраве / Причини за ниски нива на тестостерона?

Причини за ниски нива на тестостерона?

окт. 11, 2013

тестостерон

Тестостеронът е мъжкия полов хормон. Той е отговорен за редица процеси в мъжкия организъм. С напредването на годините нивата на тестостерона в мъжкия организъм постепенно намаляват. Когато продукцията на тестостерон внезапно силно намалее или спре се проявяват редица симптоми. В някои случаи симптомите, които индицират ниски нива на тестостерона са трудно забележими и тяхната поява се отдава по-скоро на естествения процес на стареене при мъжа.

Причините за спадането на нивата на тестостерона в мъжкия организъм могат да бъдат най-различни. В едни случаи проблемът може да бъде в структурите в мозъка, които са отговорни за стимулацията на тестисите за продукция на тестостерон. Това състояние е известно като вторичен хипогонадизъм. Структурите в мозъка, които са отговорни за това са хипоталамуса и хипофизата. В други случаи проблемът може да бъде в тестисите, които може да не функционират правилно и да не произвеждат нужното количество мъжки полов хормон. Когато проблемът е в структурите, които произвеждат тестостерона състоянието е известно като първичен хипогонадизъм.

Някои от по-честите причини за развитие на първичен хипогонадизъм са:

Неспаднали тестиси – ако тестисите по време на утробното развитие не успеят да се придвижат от коремната кухина към скротума на бебето те няма да се развият правилно и няма да успеят да изпълняват своите функции, една от които е именно продукцията на тестостерон.

Травма на скротума – ако тестисите бъдат увредени по време на някаква травма те могат да спрат да произвеждат тестостерон. Това е рядко срещана причина за първичен хипогонадизъм

Лечение на раково заболяване – при химио- или лъчетерапията могат да бъдат увредени клетките на тестисите, отговорни за продукцията на тестостерон. Този спад в продукцията на тестостерона може да бъде временно или постоянно.

Орхит след преболедуване от заушка – паротитния вирус може да причини възпаление на тестисите и като резултат да се намали продукцията на тестостерон. Заушката е характерна за детската възраст и пубертета. Имунизирането на момчетата против заушка значително снижава броя на случаите на орхит.

Причини за вторичен хипогонадизъм

Вторичният хипогонадизъм се развива обикновено в резултат на увреждане на хипоталамуса или хипофизата. Тези мозъчни структури могат да бъдат засегнати от туморен процес, който да засегне техните функции. Друга причина за вторичен хипогонадизъм може да бъде нарушаването на кръвоснабдяването към хипоталамуса и хипофизата

Какви са симптомите при ниски нива на тестостерона?

Някои от по-честите оплаквания при мъже с ниски нива на тестостерона са:

  • намалено сексуално желание
  • проблеми с ерекцията
  • отделяне на малко количество сперма
  • оплешивяване
  • умора и липса на енергия за изпълнение на ежедневните задачи
  • намаляване на мускулната маса
  • увеличаване на количествата на мазнините, особено в областта на корема
  •  намаляване на плътността на костите
  • честа промяна в настроенията.

Прочетете за:
Тестостерон