Начало / Мъжко здраве / Какви могат да бъдат причините за подуване на скротума?

Какви могат да бъдат причините за подуване на скротума?

юли 1, 2015

Скротумът представлява две кожни торбички, в които се разполагат тестисите и другите структури, отговорни за продукцията, съхраняването и транспорта на семенната течност, както и за производството на мъжкия полов хормон тестостерон.

В скротума може да се натрупа течност, да нарастнат абнормни тъкани или някои от структурите, които се намират в него да се подуят или възпалят. Ако забележите подуване в тази област е задължително да се консултирате със специалист, защото може да се касае за раково образувание, което да засегне дейността на тестисите.

Редица състояния могат да доведат до подуване на скротума, включително:

При ракът на тестисите в тях се развива абнормна туморна маса, която пациентите по-често могат да усетят като подутина в областта на скротума. Въпреки, че при повечето туморни образувания няма съпътстващи симптоми пациентите могат да се оплакват от болка и подуване.

  • Сперматоцеле

Сперматоцелето е доброкачествена киста в епидидима. Може да се опипа като твърда бучка над или зад тестиса. При нарастване на кистата може да се появи дискомфорт или болка в скротума.

  • Епидидимит

Епидидимът е структура с форма на запетайка, която се разполага над и зад тестиса и има функцията да складира и да транспортира произведената сперма. При епидидимит настъпва възпаление, най-често в резултат на бактериална инфекция, като например заразяване с хламидия. По-рядко епидидимитът може да се причини от вирус.

При орхитът има възпаление на тестисите, в резултат на вирусна инфекция, най-често при заразяване със заушка. Ако орхитът се дължи на бактериална инфекция епидидима също може да бъде засегнат.

  • Торзия на тестис

При торзията има извиване на семенната връв, в която се съдържат кръвоносните съдове, нервите и тръбичката, която пренася семенната течност от тестисите към пениса. Това е болезнено състояние, при което има прекъсване на кръвоснабдяването към тестисите и е особено опасно, защото може да бъде засегната тяхната функция. Засегнатият тестис изглежда уголемен и по-високо разположен от обикновено.

Хидроцелето е състояние, при което има натрупване на течност в скроталната торбичка. Обикновено е нормално в тази област да има малко течност, но когато нейното количество нарастне, скротумът видимо увеличава своите размери. Пациентите не съобщават да имат болезненост в областта.

При новородените и малките деца обиновено хидроцелето се дължи на незатваряне на комуникация между корема и скротума по време на вътреутробното развитие на детето. При възрастните хидроцелето се развива при дисбаланс между продукцията на течност в скротума и нейната абсорбция, в резултат на травма или инфекция.

  • Хематоцеле

При хематоцелето има натрупване на кръв в скротума. Най-честата причина за това състояние е удар в тази област.

  • Ингвинална херния

Хернията се дължи на преминаване на част от тънкото черво през отвор или слабо място в областта, която разделя комера и слабините. При децата ингвиналната херния се дължи на незатваряне на този отвор. При възрастните хернията може да се предизвика при повишаване на коремното налягане и извършване на силови дейности.