Начало / Мъжко здраве / Причини за високо кръвно налягане при млади мъже

Причини за високо кръвно налягане при млади мъже

мар. 26, 2015

Кръвното налягане отразява силата, с която кръвта се придвижва по кръвоносните съдове. Това налягане се определя най-вече от помпената сила на сърцето, с която кръвта се изтласква към всички останали части на тялото. За високо кръвно налягане – артериална хипертония се говори в случаите, в които неговите стойности са повишени при поне две последователни измервания.

Артериалната хипертония се нарича още тихия убиец тъй като тя причинява множество усложнения на здравето. Тя кара кръвта да се изтласква с по-голяма сила от сърцето и поради тази причина кръвоносните съдове задебеляват и се увеличава риска от увреждане на малките съдове.

За нормално се смята кръвно налягане със стойности 120/80 mmHg. Първата стойност съответства на момента, в който сърцето се съкращава – систолично кръвно налягане. Втората стойност отговаря на момента, в който сърцето се отпуска. За високо кръвно налягане се говори при стойности над 140/90 mmHg. Ако забележите, че вашето кръвно е с повишени стойности е добре да се консултирате със специалист, който да прецени дали имате нужда от постоянно лечение, с помощта на което да поддържате кръвното си в нормални граници.

Какви могат да бъдат причините за артериална хипертония при млади мъже?

Повишеното кръвно налягане все по-често се среща при мъже на възраст под 35 години. Това се дължи на множество рискови фактори, някои от по-често срещаните са:

  • Наследственост

Учените са установили, че генетичната информация, която получаваме от своите родители може да изиграе важна роля в появата на някои заболявания по-късно. Ако един или двамата ви родители страдат от хипертония рискът и вие да страдате от това заболяване се повишава значително. Ако обръщате внимание на вашето състояние и редовно посещавате лекар може да забавите появата на високо кръвно налягане.

  • Затлъстяване и начин на хранене

Пациентите, които консумират по-големи количества сол и мазнини увеличават риска си от артериална хипертония. В допълнение, хората които са изложени на стрес и злоупотребяват с алкохол по-често страдат от метаболитни заболявания, които могат да станат причина след време за повишаване на кръвното налягане. Затлъстяването затруднява дейността на сърцето ви и ако не поддържате теглото си в нормални граници по-рано може да пострадате от усложнения на здравето.

  • Тютюнопушене

Цигарите съдържат стотици вредни химикали, които могат да увредят дихателните пътища. Никотинът може да причини задебеляване на стените на артериите и намаляване на техния диаметър и като резултат да се затрудни кръвоснабдяването и да се повишат стойностите на кръвното налягане.

  • Недостатъчна физическа активност

Липсата на достатъчно физическа активност може да бъде много вредна за хората, които са по-склонни към артериална хипертония. В това се включват пациенти с висок индекс на телесната маса и генетична предразположеност. За такива пациенти се препоръчва един час дневно физически упражнения, за да подобрят метаболизма си и да изгорят ненужните мазнини.