Начало / Мъжко здраве / Промени на настроението при мъжете

Промени на настроението при мъжете

юни 17, 2015

Мит е, че само жените имат чести промени на настроението. Както при жените, така и при мъжете настъпват хормонални промени, които водят до промяна на тяхното настроение.

Покачването и понижаването на определени хормони може да окаже силен ефект върху настроението на мъжа. Основният хормон, който оказва влияние върху настроението на мъжете е тестостеронът. По-често при мъжете тези промени на настроението не са толкова драматични, както при жените и преминават по-бързо.

Разликата между депресия и промяна в настроението

Хроничната депресия и промените в настроението са две напълно различни състояния. Докато при депресията роля имат външни фактори, като например физическа болка, смърт на близък човек или загуба на работа, промените в настроението се предизвикват от нарушение в баланса на хормоните в организма на мъжа.

Мъжете също могат да бъдат емоционални

Има и друг мит, според който се смята, че мъжете не могат да бъдат толкова емоционални. Да, наистина жените изразяват по-силно своите емоции, но и мъжете могат да изпаднат под влияние на чувствата и емоциите си. Нормално, когато сте заляти от много и противоречиви емоции вашето настроение да започне да се движи от едната в другата крайност. Но как да разпознаете дали при вас се касае за честа промяна на настроението? Ето как:

  • често чувство на силен гняв и ярост
  • силен страх от неизвестното
  • безсъние поради силна тревожност
  • трудности при съсредоточаване и разсейване на мисълта.

Как да се справите с промените в настроението?

Всеки вид редовни физически натоварвания могат да спомогнат за поддържане на нивата на тестостерон в норма. Друг начин за поддържане на нормалния хормонален баланс е сексуалната активност. Може да ползвате и метода „защо“, за да контролирате своето настроение. Попитайте се „защо“ преди да направите нещо. Така ще помогнете на мозъка си да действа рационално. Този метод в началото може да бъде труден за изпълнение, но с времето ще усетите полезните ефекти от него.