Начало / Мъжко здраве / Псевдогинекомастия – уголемяване на гърдите на мъжа

Псевдогинекомастия – уголемяване на гърдите на мъжа

фев. 1, 2024

псевдогинекомастия

Псевдогинекомастия се нарича уголемяването на мъжките гърди, причинено от повишено натрупване на мазнини в областта на гърдите. Нарича се още липомастия или адипомастия. Отличава се от истинската гинекомастия, която е резултат от разрастването на жлезистата тъкан на гърдата.

Псевдогинекомастията обикновено е доброкачествено състояние и не е свързана със сериозни рискове за здравето.

Какви са причините за псевдогинекомастия?

За появата на псевдогинекомастия роля имат следните фактори:

 • затлъстяване

Хората, страдащи от затлъстяване имат излишна телесна мазнина, която се натрупва в различни части на тялото, включително в гърдите, което води до техния по-женствен контур.

 • генетични фактори

Някои хора може да са генетично предразположени към натрупване на повишено количество мазнини в определени области на тялото, включително гърдите.

 • хормонален дисбаланс

Хормоналните промени, като по-високи нива на естрогените спрямо тестостерона, също могат да играят роля в разпределението на мазнините и да допринесат за появата на уголемени гърди.

 • медикаменти

Някои лекарства, като кортикостероиди, антидепресанти и антипсихотици, могат да нарушат хормоналния баланс и да допринесат за натрупване на мазнини в областта на гърдите, което води до псевдогинекомастия като страничен ефект.

Симптоми на псевдогинекомастия

Основните симптоми включват:

 • уголемени гърди – увеличеният размер на гърдите поради отлагане на излишна мастна тъкан е главният симптом
 • мека консистенция на гърдите – за разлика от истинската гинекомастия, при която има твърда жлезиста тъкан под зърното, псевдогинекомастията се състои главно от меки, мастни натрупвания в областта на гърдите
 • симетрично уголемяване на гърдите – налице е симетрично уголемяване на двете гърди
 • липсва болка – за разлика от гинекомастията, която понякога може да причини чувствителност или болка в областта на гърдите, псевдогинекомастията обикновено не е свързана с дискомфорт.

Псевдогинекомастията не крие риск за здравето, но много пациенти страдат от психологически дистрес и чувство на срам. Те имат проблеми със самочувствието, свързани с показването на тялото си на обществени места.

Как се диагностицира псевдогинекомастията?

Диагнозата се поставя сравнително лесно въз основа на:

 • данни от анамнезата – лекарят ще попита пациента за всички лекарства, които приема, за скорошни промени в теглото и всички симптоми, които изпитва в областта на гърдите.
 • физикален преглед – лекарят ще оцени размера и консистенцията на гърдите.

За разграничаване от гинекомастия може да се приложат образни изследвания като ултразвук или мамография за допълнителна оценка на гръдната тъкан. При псевдогинекомастията се установява повишена мастна тъкан, а при гинекомастия – увеличена жлезиста тъкан.

Каква е разликата между псевдогинекомастия и гинекомастия?

И двете състояния водят до уголемяване на гърдите при мъжете, но имат различни причини и лечение.

Гинекомастията се дължи на пролиферация на жлезистата тъкан на мъжките гърди. Обикновено се причинява от дисбаланс на хормоните, по-специално увеличение на естрогена спрямо тестостерона. Този дисбаланс може да възникне по време на пубертета или по-късно в живота поради различни медицински състояния или лекарства. Гинекомастията може да доведе до твърда, гумена жлезиста тъкан под областта на зърното. Лечението включва хормонална терапия или операция.

Псевдогинекомастията се дължи на излишно отлагане на мазнини в областта на гърдите. Това може да е резултат от фактори като затлъстяване, лоша диета, липса на упражнения или генетично предразположение. При псевдогинекомастия гърдите са меки при допир.

Какво е лечението?

Ефективното лечение включва справяне с причината за излишното отлагане на мазнини в областта на гърдите. Най-често срещаните подходи са:

 • диета и упражнения

Здравословната диета и редовният режим на упражнения могат да помогнат за намаляване на общите телесни мазнини, включително мазнините в областта на гърдите.

 • отслабване

Ако затлъстяването е причина за уголемяване на гърдите, отслабването може да доведе до намаляване на мастните отлагания в гърдите.

 • хормонална терапия

В случаите, когато хормоналните нарушения допринасят за псевдогинекомастия, може да се препоръча хормонозаместителна терапия или лекарства за регулиране на хормоналните нива.

 • корекция на лекарствата, които приема пациента

Ако псевдогинекомастията е страничен ефект на определени лекарства, трябва да се обмисли коригиране или прекратяване на употребата на тези лекарства.

 • липосукция

Липосукцията е минимално инвазивна процедура, при която се отстраняват излишните мастни натрупвания в областта на гърдите, което води до техния по-оформен и мъжествен вид.

 • криолиполиза

Криолиполизата е неинвазивна процедура за отстраняване на мазнините чрез изстудяване. Може да бъде алтернатива на липосукцията.  

Ако промените в начина на живот и нехирургичните интервенции не са ефективни, може да се извърши хирургична операция.

Прочетете за:
Гинекомастия