Начало / Мъжко здраве / Рак на гърдата при мъжете

Рак на гърдата при мъжете

апр. 26, 2013

дисфунция

Ракът на гърдата е много коварно заболяване, което се среща основно при жените, но в някои случаи от него могат да страдат и мъже. Този вид рак при мъжа е по-характерен за по-възрастните мъже, макар че има описани случаи във всички възрасти.

Мъжете диагностицирани с рак на гърдата в ранен етап имат добри шансове за излекуване. За съжаление много мъже търсят лекарска помощ много по-късно след като са забелязали необичайни симптоми, като например бучка в гръдните жлези, поради страх или срам. Поради тази причина голяма част от случаите на рак на гърдата при мъжете се диагностицират в по-напреднал етап.

Какви са симптомите?
Симптомите са много близки с тези, които се наблюдават при жената:
– Поява на бучка или задебеляване на гръдните жлези.
– Промяна в кожата, покриваща областта на гърдите – зачервяване, набръчкване, разязвяване.
– Промени на зърната на гърдите – зачервяване, разязване.
– Отделяне на секрет от гърдите

Каква може да бъде причината за поява на рак на гърдата при мъжа?
Все още не е напълно изяснена причината за рака на гърдата при мъжете. Лекарите знаят, че ракът възниква когато клетките, намиращи се в гръдните жлези, започват да се делят ненормално. Тези клетки се делят много по-бързо от нормалните клетки. Тези ненормални клетки са в основата на формиране на туморна маса и нейното разпространение към лимфните и кръвоносните съдове до други органи и системи.
Ракът на гърдата е по-чест при мъже, които имат:

– Няколко роднини във фамилията, които са заболели от рак на гърдата.

– Близък роднина, диагностициран с рак в двете гърди.

– Роднина ,диагностициран с рак на гърдата преди 40 годишна възраст.

Какво е лечението?
Подобно на рака на гърдата при жената и при мъжете лечението зависи от стадия, в който се намира заболяването при неговото диагностициране. Повечето мъже, на които е поставена диагнозата рак на гърдата, най-често първо преминават през хирургична интервенция за премахване на тумора, намиращ се в млечните жлези и лимфните възли в областта на подмишниците – радикална мастектомия. След хирургичното лечение предстои и поддържаща терапия. Тази терапия е особено подходяща за мъже, при които заболяването е открито в по-напреднал стадий и туморът се е разпространил към лимфните възли. Поддържащата терапия включва – химиотерапия, лъчелечение и хормонално лечение.

Какво може да направите, за да се справите по-лесно със заболяването?
Откриването на рак на гърдата при мъжете може да бъде много стресиращ момент за един мъж. Мъжът може да изпита различни емоции при диагностицирането на заболяването, като шок, гняв. За да се справите по-лесно с диагнозата рак може да направите следното:

– Опитайте се да намерите възможно най-много информация за заболяването, за да сте наясно какво ви предстои оттук нататък.

– Говорете открито с вашия лекуващ лекар и му задайте всички въпроси, които ви вълнуват и тревожат.

– Грижете се за себе си. Намерете време за почивка между различните курсове на лечение.

– Позволявайте на вашите близки да ви помагат в този труден период и прекарвайте повече време с тях.