Начало / Мъжко здраве / Ракът на гърдата при мъжете е с по-лоша прогноза

Ракът на гърдата при мъжете е с по-лоша прогноза

дек. 10, 2014

Прогнозата за мъжете, болни от рак на гърдата не се е подобрила толкова, колкото при жените с това заболяване, твърдят учени от Португалия.

Според проведеното от тях проучване преживяемостта при мъжете с рак на гърдата значително се е повишила, но не с темповете, които се наблюдават при жените с това заболяване.

Вероятно това се дължи на факта, че ракът на гърдата при мъжете е рядко заболяване (под 1 %) и по-малко се знае за това как е най-добре да се лекуват пациентите.

Учените от Португалия са провели проучване сред повече от 1800 мъже с рак на гърдата на средна възраст 69 години. Мъжете са били диагностицирани през периода 1990 и 2010 г. и са били лекувани в 23 различни медицински заведения в 9 страни.

Учените са установили, че при само 77 % от мъжете е била проведена терапия с Тамоксифен (антиестрогенен препарат), въпреки че е имало индикации за това. Те са открили още, че 56 % от случаите на рак са били диагностицирани, когато тумара е бил с малки размери, но при само 4 % от мъжете е била направена органосъхраняваща операция. При повечето мъже е била извършена мастектомия.

След проследяване от близо 6 години, 63 % от участниците в проучването са били живи.

Мъжете, които забележат наличието на бучка в гърдата трябва да се отнасят много сериозно към това. Всяка промяна в кожата на гърдата, като например зачервяване или промяна във вида на зърното, поява на секреция трябва незабавно да бъде проверена.

На всеки мъж, болен от рак на гърдата трябва да бъде проведено генетично изследване.

Проучването е представено на годишния симпозиум по рак на гърдата, който се провежда в Сан Антонио.

Прочетете за:
Рак на гърдата при мъжете