Начало / Мъжко здраве / Ракът на простатата се свързва с полово предавана болест

Ракът на простатата се свързва с полово предавана болест

май 20, 2014

Ракът на простатата може да се причинява от инфекция, предавана по полов път, твърдят американски изследователи.

Въпреки,че има видове рак, които се причиняват от микроорганизми, според британската организация за изследвания на рака Cancer Research UK все още е твърде рано ракът на простатата да се добави към този списък.

Учени от Университета на Калифорния са изследвали клетки от простатната жлеза и са открили, че полово предаваната инфекция трихомониаза стимулира растежа на ракови клетки.

Те са установили, че паразита Трихомонас вагиналис (Trichomonas vaginalis) продуцира протеин, който предизвиква възпаление и стимулира растежа на туморни клетки.

Резултатите от това проучване само допускат възможността, полово предаваната инфекция, да прави мъжете по-уязвими към развитие на рак на простатата, но не дава ясни доказателства за наличието на такава връзка.

Според авторите на проучването е необходимо по-задълбочено изследване на тази връзка, тъй като все още причината за рак на простатата е неизвестна.

Трихомониазата е много честа инфекция, предавана по полов път, която може да протича безсимптомно и хората да не знаят, че са заразени.

Мъжете могат да се оплакват от парене при уриниране или след еякулация, от изтичане на бял секет от уретрата, от сърбеж и др.

Това проучване не е първото, което открива връзка между трихомониазата и рака на простатата. Проучване, проведено през 2009 г показва, че ¼ от мъжете с рак на простатата имат симптоми на трихомониаза, като при повечето от тях туморът е в напреднал стадий.

Честотата на рак на простатата нараства с напредване на възрастта. Счита се, че за възникването на заболяването роля имат някои генетични фактори, тъй като се установява наследственост.

Прочетете за:
Рак на простатата