Начало / Мъжко здраве / Разновидности на косопада при мъжете

Разновидности на косопада при мъжете

ное. 3, 2014

Косопада и оплешивяването е по-често при мъжете, отколкото при жените. В голяма част от случаите мъжете трудно се справят със състоянието и то води до сериозен спад на тяхното самочувствие. Над 50% от мъжете биват засегнати от оплешивяване в някакъв етап от живота си.

Загубата на коса при мъжете се дължи, както на генетични, така и на хормонални фактори. Основните хормони, които оказват такова влияние се наричат андрогени. По-често срещаната причина е наследствеността при това състояние. В редки случаи причината за косопад може да бъде по-сериозна, като например раково заболяване, заболявания на щитовидната жлеза, прием на някои медикаменти или анаболи.

Какви са основните видове косопад при мъжа?

Андрогенната алопеция се характеризира с опадане на косата в симетрични участъци на главата. Възниква у генетично предразположени индивиди, като се предизвиква от въздействието на андрогенните хормони. При мъжете започва след 20 годишна възраст с оредяване на космите в областта на челото и слепоочието. При жените заболяването започва след 40 г.

Това е автоимунно заболяване, при което клетките на имунната система атакуват клетките на космените фоликули и се нарушава нарастването на космите на главата. В последствие спира растежът на коса от засегнатите фоликули. Появяват се кръговидни обезкосмени полета. В някои случаи алопеция ареата може да бъде съпроводена и от други автоимунни заболявания, като лупус, ревматоиден артрит и улцеративен колит. Това състояние може да се среща в някои фамилии и се предполага, че е възможно и наличието на генетична предиспозиция.

  • Алопеция тоталис

Тоталното оплешивяване е рядко срещано състояние. За него също се смята, че се дължи на автоимуннен процес, в резултат на което спира растежът на космите както на главата, така и по веждите, миглите, лицето. В някои случаи състоянието може да бъде провокирано от силен стрес.

  • Анаген ефлувиум

Анаген ефлувиум е косопад, който може да засегне скалпа, лицето и цялото тяло. Една от най-честите причини за развитие на това състояние е подлагането на химиотерапия. В повечето случаи загубата на коса е временнна и след спиране на химиотерапевтичните курсове се възстановява растежа на коса.

  • Телоген ефлувиум

Този вид косопад се дължи на преживян силен стрес. Два три месеца след това започва окапването на коса, като по-характерно е изтъняването на косата, вместо появата на петна с липсваща коса.

Прочетете за:
Андрогенна алопеция
Алопеция ареата